POVRATAK NAKON RATA

FOTO Povratak u Deir Ezzor: U razrušenoj crkvi sv. Marije sirijski kršćani slavili prvu misu nakon šest godina

Želimo utješiti svoja srca i poslati stanovnicima poruku nade kako bi se vratili i pridružili nam se u obnovi”, kazao je patrijarh Ignacije.

Foto: Facebook.

„Išli su, išli plačući, noseći sjeme sjetveno, vraćat će se s pjesmom, noseći snoplje svoje“, pjeva Psalmist, a ovu su pjesmu ovih dana radosno pjevali i pravoslavni sirijski kršćani koji su se nakon šest godina progonstva konačno vratili u svoj grad i proslavili prvu svetu misu.

Godine 2011., pred teroristima tzv. Islamske države sirijski grad Deir Ezzor napustilo je oko tri tisuće kršćana, a zahvaljujući sirijskoj vojsci  koje je nedavno oslobodila ovo područje Sirije, dio njih vratio se na svoja ognjišta.

Kako bi ohrabrio svoje vjernike, patrijarh Sirijske pravoslavne Crkve Mar Ignacije Efrem II. posjetio je grad Deir Ezzor te s povratnicima proslavio svetu misu u razrušenoj crkvi sv. Marije. Bila je to prva sveta misa od ljeta 2012. godine kada su ovim područjem zavladali islamisti.

“Moliti u ovoj gotovo uništenoj crkvi za nas je neopisiv osjećaj. Želimo utješiti svoja srca i poslati stanovnicima poruku nade kako bi se vratili i pridružili nam se u obnovi”, kazao je patrijarh Ignacije.

Patrijarh je obišao i ostale crkve i džamije u Deir Ezzoru, te zajedno s gradonačelnikom Muhamedom Ibrahimom Samirom otvorio bolnicu Sv. Efrema.

“Materijalna šteta sukoba u Siriji iznosi oko 400 milijardâ dolara, ali neprocjenjiv je gubitak u ljudskim životima i u trpljenju koje je prouzročio građanski rat započet prije gotovo sedam godina. Ipak, unatoč ranama tragedije koja kao da nema kraja, kršćanske zajednice, pomalo posvuda, radosno slave Božić “, kazao je za Radio Vatikan apostolski nuncij u Damasku kardinal Mario Zenari.

Šestogodišnji rat u potpunosti je promijenio živote svih stanovnika Sirije. Od 1,25 milijuna kršćana koliko ih je u Siriji bilo prije početka rata, danas ih je ostalo manje od 500 tisuća, sve crkve gotovo su u potpunosti razorene. Sirija je šesta na listi zemalja u kojima je najopasnije biti kršćanin.

Pomolimo se za mir na Bliskom istoku!

Pogledajte fotogaleriju!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 5. veljače 2018.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi