JUNACI RATA

FOTO Hrabri svećenici na prvim linijama bojišnice jedne od najkrvavijih bitaka u povijesti

Nenaoružani su se izložili na prvim linijama bojišnice kako bi slavili svetu misu, pružili pastoralnu pomoć, te molili za poginule.

Na današnji dan prije dvadeset i četiri godine odvila se Bitka za Normandiju, poznatija kao Dan D. Riječ je o najvećoj pomorskoj invaziji u povijesti koja je uključivala preko tri milijuna savezničkih vojnika koji su se sukobili sa snagama nacističke Njemačke, a smatraju se i jednom od najkrvavijih ikada održanih bitaka.

Važnu ulogu u pružanju duhovnog i psihološkog vodstva vojnicima u danima nakon bitke odigrali su hrabri katolički svećenici. Nenaoružani su se izložili na prvim linijama bojišnice kako bi slavili svetu misu, pružili pastoralnu pomoć, te molili za poginule. Jednog od njih, franjevca Ignatiusa Maternowskog, nacisti su ubili s leđa dok je pokušao pregovarati o stvaranju zajedničke bolnice u kojoj bi se liječnici pobrinuli za ranjenike obiju zaraćenih strana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svećenička skrb zabilježena je na brojnim fotografijama, koje je u sjećanje na njih prenijela Aleteia.

Ivo Džeba | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 6. lipnja 2018.

Možda vam se svidi