Metropolit Praga i primas Češke kardinal Dominik Duka komentirao je na svom blogu svečanu proslavu 200. obljetnice rođenja njemačkog filozofa Karla Marxa i napisao kako je ona “tragikomična”, ali i da nije iznenađen time.

Razmjeri te proslave, napisao je kardinal, i činjenica da su u njoj sudjelovali i politički predstavnici Europske unije, (predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker koji je bio poseban gost proslave u njemačkom gradu Trieru, op. a.), pokazuju da je potrebno postaviti pitanje: Kamo ideš, Europo?

Kardinal je naglasio kako proslave obljetnice nečijeg rođenja nemaju samo protokolarni karakter nego služe i oživljavanju uspomene na dotičnu osobu i njezinu intelektualnu ostavštinu, pokazujući time smjer u kojem ide neko društvo.

Ostavština Karla Marxa jest militantni ateizam koji je u ime lažnog oslobođenja čovjeka odnio milijune žrtava političkog i vjerskog progona. Ne samo kršćana, napisao je Duka, nego i pripadnika drugih religija.

Marksistička ideologija, nastavio je kardinal Duka, pomogla je stvaranju totalitarnih režima koji su u središtima svojih revolucionarnih programa imali zavist i mržnju prema čovjeku. Kako je napisao kardinal, na toj ideologiji oslanjali su se komunizam Lenjina i Staljina, ali i nacionalsocijalizam Hitlera i fašizam Benita Mussolinija. Posljedice marksističke ideologije za pojmove istine i dobra, napisao je Duka, bile su razorne.

“Kao što se ne slažemo s obnavljanjem kulta Staljina, kojemu ne možemo oduzeti zasluge za poraz hitlerovske Njemačke iako ne možemo zaboraviti staljinističke logore, teror i odgovornost za izbijanje Drugog svjetskog rata, tako nam je teško razumjeti one koji su svjesni Staljinove uloge, a ipak ignoriraju negativnu ulogu Karla Marxa i njegovih pristaša”, napisao je Čeh koji je upozorio u blogu i na rehabilitaciju “teologije oslobođenja” koja je povezana s marksizmom.

Dominik Duka je sam iskusio represiju komunističkog režima. Nakon što su mu u tadašnjoj Čehoslovačkoj vlasti 1975. zabranile vršiti svećeničku službu, dominikanski redovnik je proveo nekoliko idućih godina radeći kao radnik u tvornici automobila i tajno naučavao vjeronauk i teologiju. Početkom 1980-ih proveo je dvije godine u komunističkom zatvoru, gdje se sprijateljio s kasnijim predsjednikom Češke Vaclavom Havelom kojega su komunisti također strpali u zatvor.

Godine 2010. papa Benedikt XVI. imenovao ga je nadbiskupom Praške nadbiskupije, a 2012. godine u Rimu je dobio naslov kardinala – svećenika.

Pročitajte OVDJE razgovor s kardinalom koji je naš portal objavio prošle godine u vrijeme njegova boravka u Hrvatskoj.

Goran Andrijanić | Bitno.net