SASTANAK U FRANKFURTU

Članovi Sinodalnog puta izglasali kontroverzan dokument, osnivaju Vijeće koje će nadgledati rad Crkve u Njemačkoj

Trajno Sinodalno vijeće djelovalo bi kao "savjetodavno tijelo koje donosi odluke o ključnim zbivanjima u Crkvi i društvu".

Tino Krvavica
Foto: SEBASTIAN GOLLNOW/DPA

Foto: SEBASTIAN GOLLNOW/DPA

Sudionici njemačkog Sinodalnog puta izglasali su u subotu kontroverzan dokument o osnivanju “Sinodalnog vijeća” koje će trajno nadgledati djelovanje Crkve u toj zemlji.

Prijedlog je na sastanku u Frankfurtu podržalo čak 93% članova, a samo pet biskupa –  Gregor Maria Hanke, Rudolf Voderholzer, Dominikus Schwaderlapp, Stefan Zekorn i Rupert Stolberg – izrazilo je svoje protivljenje, javlja Catholic News Agency.

Glasanje je bilo javno, što je promjena u odnosu na četvrtak kada je na tajnom glasanju propao pokušaj usvajanja dokumenta o promjeni seksualnog nauka. Dokument naslova “Život u uspješnim vezama – Načela obnovljene seksualne etike” odbačen je jer nije prikupio dvotrećinsku podršku biskupa članova sinode.

Neusvajanje dokumenta izazvalo je negodovanje brojnih sudionika koji su ustvrdili kako biskupi ne slušaju svoj narod te kako će njihova odluka izazvati podjele u Crkvi u Njemačkoj.

Posebno je kritizirana činjenica da prelati koji su glasali protiv nisu svoja mišljenja izražavali u otvorenoj debati te je predloženo da glasanja više ne budu tajna kako bi se znao stav pojedinog biskupa.

To se, kako smo već naveli, ispunilo u subotu. Premda je pet članova sinode tražilo tajno glasanje, što je prema statutima dovoljno da se usvoji njihov zahtjev, velika većina sudionika Sinodalnog puta odbacila je prijedlog.

Vijeće sa snagom donošenja odluka

Što se tiče samog osnivanja “Sinodalnog vijeća”, njemu će prethoditi formiranje “sinodalnog odbora”. U odboru će sjediti 27 biskupa, zatim 27 osoba izabranih od strane Središnjeg vijeća njemačkih katolika (ZdK – njihovi članovi više su puta javno istupali protiv crkvenog nauka o spolnosti i ređenju žena, op. nov.) dok će još 10 članova biskupi i laici izabrati zajedno. Odbor će voditi predsjednik Njemačke biskupske konferencije i predsjednik(ci) ZdK, stoji u Frankfurtskom dokumentu.

Trajno Sinodalno vijeće djelovalo bi kao “savjetodavno tijelo koje donosi odluke o ključnim zbivanjima u Crkvi i društvu”. Također, “donosilo bi ključne odluke od iznad-biskupijskog značaja po pitanju pastoralnog planiranja, budućnosti te proračunskih pitanja Crkve o kojima se ne odlučuje na biskupijskoj razini”, navodi dokument.

Kao i mnogi drugi prijedlozi Sinodalnog puta, i ovaj je naišao na žestoke kritike.

Tako je u lipnju ove godine kardinal Walter Kasper izjavio kako u Crkvi, s obzirom na njenu povijest i teologiju, ne može postojati “Sinodalno vijeće”.

“Sinode se ne može institucionalnim putem učiniti trajnima. Tradicija Crkve ne poznaje sinodalnu crkvenu vladu. Sinodalno vrhovno vijeće, kako ga se sada zamišlja, nema temelja u cijeloj povijesti zakona. To ne bi bila obnova, već nečuvena inovacija”, poručio je kardinal, inače predsjednik emeritus Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana te čovjek čije su teološka promišljanja, smatra se, bliska papi Franji.

Kasper je dodao kako je njemački proces izazvao usporedbe s komunističkim strukturama u SSSR-u: “Jedan politolog, ne teolog, nedavno je, možda malo grubo, istaknuo to, usporedivši Sinodalno vijeće s Vrhovnim sovjetom.”

“Sovjet je stara ruska riječ koja ima isto značenje kao ono što mi zovemo Rat, tj. vijeće na njemačkom. Takav Vrhovni sovjet u Crkvi očito ne bi bio dobra ideja. Sličan sustav vijeća nije kršćanska zamisao, već nešto što dolazi od potpuno drugog duha ili ne-duha.”

Njemački prelat također je upozorio da bi to “ugušilo slobodu Duha, koji puše gdje i kad hoće, te uništilo strukturu koju je Krist želio za svoju Crkvu”.

Objavljeno: 12. rujna 2022.