Ova južnoamerička država dekriminalizirala je pobačaj 2014. godine dopustivši ga isključivo u slučaju silovanja, incesta ili ugroženosti života majke, no stranka Pokret za Socijalizam (MAS) predsjednika Juana Eva Moralesa predložila je njegovu dekriminalizaciju i u slučaju krajnjeg siromaštva zbog kojega bi studenticama ili majkama s troje i više djece trebalo omogućiti pravo na pobačaj u prvih osam tjedana trudnoće.

Prijedlog izmjena kaznenog zakona oštro su osudili bolivijski biskupi upozorivši kako bi njegovo prihvaćanje predstavljalo “ozbiljnu prijetnju” pravu na život koje jamči bolivijski ustav.

Biskupi su podsjetili da je “život Božji dar i njime nitko u nikakvim okolnostima ne može raspolagati”, a zakon kojim bi se ugrozilo one najranjivije nazvali su “ideološkom kolonizacijom” koja nameće “žalosno nasilje pobačaja kao oblik rješavanja društvenih i ekonomskih problema”.

“Država je dužna usvojiti politike usmjerene na poboljšavanje života ljudi te podupirati trudnoću, suzbijajući nasilje, kako bi život u društvu bio moguć za sve”, napisali su bolivijski biskupi, te podsjetili na poziv pape Franje upućen pučkim pokretima da uvijek čuvaju život i ljudsko dostojanstvo, osobito siromašnih.

Zanimljivo, prijedlogu izmjena zakona usprotivile su se i feminističke udruge smatrajući kako bi time bila ugrožena autonomija siromašnih žena.

“Bilo bi bolje promovirati vazektomiju siromašnih i neodgovornih muškaraca”, izjavili su iz feminističke udruge Mujeres Creando.

Nažalost, feminističke udruge zapravo se ne protive pobačaju, već traže njegovu dekriminalizaciju do osmog tjedna trudnoće i to za sve žene, a ne samo siromašne.

Predsjednik Morales distancirao se od prijedloga svoje stranke o kojemu će uskoro raspravljati Višenacionalna zakonodavna skupština.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net