A pošto oni otiđoše, gle, anđeo se Gospodnji u snu javi Josipu: “Ustani, reče, uzmi dijete i majku njegovu te bježi u Egipat i ostani ondje dok ti ne reknem jer će Herod tražiti dijete da ga pogubi. On ustane, uzme noću dijete i majku njegovu te krene u Egipat. I osta ondje do Herodova skončanja – da se ispuni što Gospodin reče po proroku: Iz Egipta dozvah Sina svoga. (Mt 2, 13-15)

Premda svetopisamski izvještaj o putovanju i boravku Svete obitelji u Egiptu svakako nije iscrpan, izrazito je važan, što zbog ispunjena proroštva naviještenog Izabranom narodu, što zbog činjenice da odlazak/izlazak iz Egipta predstavlja Golgotu u malom. Egipat je za Židove toga vremena bio pojam ropstva. Odlazak u Egipat predstavlja odlazak u ropstvo. Isus uzima na sebe to ropstvo, svojom prisutnošću blagoslivlja zemlju natopljenu krvlju židovskih mučenika te nakon nekog vremena izlazi iz Egipta, simbolizirajući time izlazak iz ropstva.

Dobrovoljno predanje – posvećenje križa – pobjeda smrti/ropstva standardni su motivi Isusova života.

Isusov boravak u Egiptu, njegovo prisustvo u zemlji koja budi tolika loša sjećanja u narodu kojem pripada, bio je blagoslov za mnoge te su i danas brojni ostaci njegova prisustva, kao i prisustva njegove obitelji. Upravo tradicija, istaknuta u brojnim pričama o čudesnim ozdravljenjima koja su se događala tijekom boravka Svete obitelji, kao i u svetištima ostalima u spomen tim događajima, obogaćuje, na prvi pogled šturi, biblijski tekst.

Shvaćajući važnost tog događaja te crpeći iz živog vrela kolektivnog sjećanja egipatskog naroda, bez obzira na vjeru njegovih pripadnika, koptski pravoslavni biskup Anba Youlyous zatražio je da se dan dolaska Svete obitelji u Egipat, koji ove godine pada na 1. srpnja, proglasi nacionalnim praznikom, prenosi agencija Fides.

Za egipatske kršćane, bijeg Svete obitelji u zemlju faraona predstavlja providonosni događaj koji je pripremio narod za prihvaćanje evanđeoskog navještaja. Prema lokalnoj tradiciji, Sveta obitelj prolazila je zemljom vršeći brojna čuda, čiji su spomen mnoga svetišta ostala do današnjih dana.

Ta svetišta uz kršćane redovito posjećuju i muslimani, vjerujući u čudesa i blagoslove koji se događaju u njima. Stoga koptski biskupi smatraju kako bi proglašenje nacionalnog praznika na dan ulaska u Egipat imalo veliko značenje, ne samo za 10% koptskih kršćana koji žive u toj zemlji, već i za većinsko muslimansko stanovništvo koje na Isusa gleda kao na velikog proroka.

Kako piše agencija Fides, bijeg pred Herodom danas se dovodi u vezu s bliskoistočnim izbjeglicama u bijegu pred terorom i razaranjem. Mnogi Kopti pitaju se kako bi Marija, Josip i mali Isus bili primljeni u europskim zemljama da slučajno sada traže utočište pred Herodovim terorom.

A ti? Primaš li ti Svetu obitelj barem u utočište svoga srca?

Tino Krvavica | Bitno.net