Benedikt XVI. kazao je kako je legalizacija istospolnih brakova koja se dogodila u mnogim zemljama “izvrtanje savjesti” koje je ušlo i u neke katoličke krugove, prenosi CNA.

U uvodu nove antologije svojih tekstova o Europi Papa emeritus je kazao kako je “legalizacijom ‘istospolnih brakova’ u 16 europskih zemalja pitanje braka i obitelji dobilo novu dimenziju koju se ne može zanemariti”

“Svjedočimo izvrtanju savjesti koje je očito prodrlo duboko u područja katoličkog naroda”, napisao je Benedikt. “Na to se ne može odgovoriti nekim malim moralizmom ili čak pozivanjima na egzegezu. Problem ide dublje te mu se mora pristupiti u svoj njegovoj dubini.”

Benediktov uvod objavljen je u talijanskim novinama Il Foglio 16. rujna, a knjiga u kojoj se nalazi nosi naslov “Prava Europa: Identitet i poslanje”.

Predgovor knjizi koja obuhvaća Benediktove tekstove napisane prije i za vrijeme njegovog pontifikata napisao je papa Franjo.

“Iznad tolikih riječi i uzvišenih proklamacija, danas se u Europi ideja poštivanja prema svakom ljudskom životu sve više gubi, počevši od gubitka svjesti o njegovoj svetosti, to jest, počevši od zamagljivanja svijesti o tome da smo Božja stvorenja”, napisao je Franjo.

“Velikom hrabrošću i dalekovidnošću Benedikt XVI. nije se bojao tijekom godina prokazivati mnoga očitovanja ovog dramatičnog odbacivanja ideje stvaranja, sve do trenutnih, konačnih posljedica, opisanih na posve jasan i uvjerljiv način u uvodnom tekstu”, stoji u Papinom predgovoru.

U svojem je uvodu Benedikt naglasio kako pitanje ‘istospolnih brakova’ nije tek poziv da se bude “malo otvorenijeg uma. Riječ je o temeljnom pitanju: Tko je čovjek? A s njim dolazi i pitanje postoji li Stvoritelj ili smo svi samo izrađeni proizvodi”.

“Pred nama stoji alternativa: ili je čovjek Božje stvorenje, slika Božja, dar Božji, ili je proizvod kojeg sam može načiniti”, piše Papa emeritus.

Temeljni prevrat po pitanju svijesti o braku kao zajednici muškarca i žene što nikada ranije u povijesti nije bilo osporavano dogodio se izumom kontraceptivne pilule i mogućnošću koje je ona dala da se plodnost odvoji od seksualnosti.

“Odvajanje zapravo znači da su na ovaj način svi oblici seksualnosti jednaki”, kazao je. “Temeljni kriterij više ne postoji.”

S druge strane očita je i druga posljedica tog odvajanja, a ta je da se  “o plodnosti može razmišljati čak i bez seksualnosti”.

Ekološki pokret ustvrdio je da priroda ima svoje granice koje ne možemo zanemariti, a, na jednak način, ljudska osoba posjeduje prirodu koja joj je dana te “njezino kršenje ili nijekanje vodi do samouništenja”.