Asia Bibi, katolkinja iz Pakistana koja je provela devet godina u zatvoru zbog optužbi da je uvrijedila proroka Muhameda, jučer je napustila Pakistan te danas stigla u Kanadu.

Vijest o njezinom napuštanju Pakistana prvi je jučer prenio engleski Daily Mail, nakon čega je potvrdu o točnosti informacije dala COPE, radijska mreža Španjolske biskupske konferencije, koja je i potvrdila da je Asia Bibi stigla u Kanadu, gdje bi se danas trebala susresti sa svojim kćerima kojima su vlasti u Ottawi dale azil.

Podsjetimo, nakon što je 2009. godine uhićena zbog blasfemije, Bibi je 2010. godine osuđena na smrt vješanjem zato što je u raspravi s jednom muslimankom navodno rekla: “Ja vjerujem u svoju religiju i u Isusa Krista koji je umro na križu za grijehe čovječanstva. Što je vaš prorok Muhamed ikada učinio da spasi čovječanstvo?”

U listopadu prošle godine Ustavni sud je oslobodio Asiju svih optužbi, ali situacija s njezinim oslobađanjem zakomplicirala se nakon što su brojni prosvjednici izašli na ulice, protiveći se oslobađajućoj presudi.

Bibi je naposljetku ipak puštena iz zatvora, no nije mogla napustiti zemlju sve do konačne presude Vrhovnog suda što je značilo da joj je život i dalje bio u opasnosti.

O njenoj ugroženosti u Pakistanu svjedoči i podatak da je prema jednom nacionalnom istraživanju provedenom u studenom prošle godine, najmanje 10 milijuna Pakistanaca izjavilo da su spremni ubiti Asiju vlastitim rukama, a jedan muslimanski vjerski vođa u Pakistanu ponudio je 10 000 dolara svakome tko je ubije unutar ili izvan zatvora.

Prema izvoru koji je razgovarao s Daily Mailom, zdravstveno stanje ove pakistanske katolkinje bilo je jako loše tijekom vremena provedenog na nepoznatoj lokaciji u Pakistanu.

Ivo Džeba | Bitno.net