Iz Amerike stiže radosna vijest da bi velika zagovornica za prava radnika i osoba s društvenih margina Dorothy Day mogla uskoro biti proglašena svetom nakon što je službeno okončana biskupijska razina njezine kauze.

Nadbiskupija New York službeno je otvorila postupak kanonizacije 2000. godine, što je 12 godina nakon toga odobrila i Američka biskupska konferencija.

Prema izvještaju koji je nedavno objavio Dorothy Day Guild, udruženje koje je nadbiskupija New York osnovala radi promicanja kauze, završena je biskupijska razina kauze te su obrađeni dokumenti poslani u Rim kako bi Vatikan dao svoje odobrenje.

U dosadašnjem dijelu rada prikupljeno je ukupno 137 kutija s preko 50 000 stranica dokumenata koja svjedoče o svetosti Dorothy Day uključujući dokumente, intervjue, tekstove i publikacije koje je ona napisala te koji su napisani o njoj. Ključni zadatak bio je ispitati njezin život te odrediti je li bio na razini “herojskih kreposti”.

Završetak biskupijske razine kauze poklopio se s 89. godišnjicom poznate molitve koju je Day napisala nakon što je kao novinarka izvještavala s Marša glađu održanog godine 1932. u Washington D.C.-u kojim su prosvjednici tražili pomoć vlade kako bi preživjeli razdoblje Velike gospodarske krize.

Dorothy Day jedno je od najzanimljivijih imena Katoličke Crkve 20. stoljeća, posebice u Americi u kojoj je provela cijeli svoj život. Kao mlada novinarka na početku svoje karijere bila je zagriženi socijalist, smatrajući to autentičnim putem borbe za društvenu pravednost.

Živjela je boemskim načinom života, karakterističnim za ljevičarske krugove New Yorka. Nakon jedne kratkotrajne veze zatrudnjela je i počinila pobačaj, a u to je vrijeme vodila borbu s depresijom i pokušala je samoubojstvo.

Obrativši se na katoličanstvo udaljuje se od socijalističke ideje i zajedno s Peterom Maurinom utemeljuje pokret „Catholic Worker“ (Katolički radnik), posvećen borbi za radnička prava i najsiromašnije slojeve društva.

Zbog svojeg neumornog rada s najugroženijima, mnogi su ju smatrali američkom Majkom Terezijom, s kojom se 1973. za vrijeme posjeta Indiji osobno upoznala i dobila priliku obratiti se Misionarkama ljubavi s kojima ju je povezivalo životno poslanje služenja.