Biskup Brian Farrel

Na fotografiji biskup Brian Farrell

Ovogodišnji molitveni tjedan za jedinstvo kršćana nadahnjuje se na rečenici uzetoj iz Prve poslanice svetoga Pavla Korinćanima: „Sve će nas preobraziti pobjeda Isusa Krista, našega Gospodina“. Govoreći o odabiru teme za Molitveni tjedan, biskup Brian Farrell, tajnik Papinskog vijeća za promicanje kršćana, rekao je da ga je odabrala ekumenska skupina iz Poljske, države koja je tijekom povijesti doživjela poraze i pobjede, stoga nam Kristova pobjeda nad grijehom i smrću spontano dolazi na um – primijetio je biskup.

Glede pak jedinstva kršćana, svjesni smo da su podjele među kršćanima posljedica grijeha, stoga jedino Kristova milost snagom Duha Svetoga može pomoći kršćanima da odstrane podjele nastale tijekom povijesti. Glavna ideja biblijskih čitanja za ovaj Molitveni tjedan ulijeva nam veliku nadu u preobražavajuću snagu Kristove milosti. Tekstovi nam imaju pomoći u promišljanju i aktivnom sudjelovanju u Isusovoj molitvi, da svi budu jedno – ustvrdio je biskup Farrell.

Na novinarov upit o plodovima i izgledima ekumenskog dijaloga, rekao je da je dijalog po svojoj naravi spor i da služi za produbljivanje teškoća; zajedničkim naporima imamo tražiti rješenje postojećih teškoća. No ako se osvrnemo na opće odnose s našom braćom iz drugih Crkvi i zajednica, onda mogu ustvrditi da je Dan promišljanja i molitve za mir i pravednost u svijetu, održan protekle godine u Asizu, jasna potvrda napretka ekumenskog dijaloga. U Asizu je bilo više od trideset kršćanskih izaslanstva. To je znak da ekumenski trud, koji ponekad izgleda naporan i neplodan, rađa obilan plod, naročito u dušama i srcima, ponašanjima i uvjerenjima osoba. Usuđujem se reći da su ekumenski odnosi plod ponovno otkrivenoga bratstva – istaknuo je mons. Farrell.
Na upit o važnosti skore Biskupske sinode za ekumenski pokret, rekao je kako se radi na tome da na Sinodi o novoj evangelizaciji sudjeluju i predstavnici drugih Crkvi – pravoslavnih, protestantskih i anglikanskih – a mislim da svi moramo biti svjesni činjenice kako nova evangelizacija ne može biti djelo samo jedne Crkve. Ne mogu se samo katolici zauzeti u novoj evangelizaciji, nego moramo djelovati zajedno s drugima. U istočnoj je Europi premoćna Pravoslavna crkva, bez pravoslavnih nije moguća nova evangelizacija, a isto se može reći za neke europske zemlje i za zapadnu Ameriku, gdje su većina protestanti, bez njih se ne može evangelizirati – zaključio je biskup Farrell. (rv/bitno.net)