Otac

Malo prije u bazilici sam sv. Petra zaredio devet novih svećenika. Zahvalni smo Bogu za tu brigu prema svojemu narodu i molimo da se novi svećenici suobliče Isusu, svećeniku i pastiru, – riječi su pape Benedikta XVI. u nedjelju, 29. travnja, u podne s prozora svoje radne sobe vjernicima okupljenima u golemom broju na Trgu svetoga Petra. Odmah je Papa potom dodao kako valja moliti za mlade da budu pozorni na Božji glas. Bog stalno poziva pa neka i mladi kojima Bog govori iznutra, u srcu, da se odijele od svega kako bi mogli Njemu služiti, spremno odgovore.

Upravo je to svrha svjetskoga molitvenoga zauzimanja za duhovna zvanja, nastavio je Papa te upozorio da se odmaknemo od površnosti i prepustimo Bogu, jer obično mislimo da predajući se njemu kao da nam oduzima slobodu, a upravo je drukčije: svatko je plod ljubavi, ne samo roditeljske nego još više: Božje ljubavi i upravo ta ljubav dovodi nas do duboke promjene života kako bismo odgovorili tom pozivu ljubavi u kojoj se potpuno ostvaruje sloboda, ustvrdio je Papa.

Mladi koje sam danas zaredio ne razlikuju se od svojih vršnjaka, ali duboko su dirnuti ljepotom Božje ljubavi pa nisu mogli drugo nego potpuno dati svoj život kao odgovor tolikoj ljubavi koju su susreli u Isusu Kristu, u Evanđelju, u Euharistiji te u zajednici Crkve, protumačio je Sveti Otac dodajući kako se upravo u crkvenoj zajednici otkriva zapanjujuća istina da je, naime, život svakoga čovjeka, povijest ljubavi. O tome nam svjedoči Sveto pismo, ali i mnogi sveci, ali je Papa naveo prekrasne riječi svetoga Augustina iz njegovih Ispovijesti: ‘Kasno sam te zavolio, ljepoto tako stara a tako nova, kasno sam te zavolio. Ti si bio u meni, a ja vani… Bio si sa mnom, a ja nisam bio s tobom… Pozvao si me, i tvoj je glas pobijedio moju gluhoću.’

Na kraju je Sveti Otac pozvao vjernike da mole za Crkvu, za svaku mjesnu zajednicu da bude navodnjen vrt u kojem će moći nicati i dozrijevati sve sjemenke zvanja koje Bog obilno sije. Neka se svagdje obrađuje taj vrt u radosti pozvanih i u različitosti darova. Osobito molimo za obitelji, potaknuo je Papa, da budu prvo okružje gdje se diše Božjom ljubavlju, toj nutarnjoj snazi i unatoč poteškoća i životnih kušnji. Tko u obitelji doživi Božju ljubav, taj će doista u svoje vrijeme donijeti plod. A to neka nam izmoli Blažena Djevica Marija, uzor slobodnoga i poslušnoga prihvaćanja Božjega poziva i koja je majka svakoga poziva u Crkvi.

A nakon podnevne molitve posebni je pozdrav Papa uputio okupljenim vjernicima u bazilici svetoga Pavla izvan zidina gdje je svečano proglašen blaženim Giuseppe Toniolo koji je živio u 19. i 20 stoljeću, otac sedmero djece, sveučilišni profesor i odgojitelj mladih, ekonomist i sociolog, strastveni služitelj zajedništvu u Crkvi. Odjelotvorio je nauk enciklike Lava XIII. Rerum novarum, promicao Katoličku akciju, katoličko sveučilište, socijalne tjedne talijanskih katolika te Institut međunarodnoga prava mira, opisao je ukratko Sveti Otac novoga blaženika te onda istaknuo: Danas je njegova poruka vrlo aktualna: on je uputio na prvenstvo ljudske osobe i na solidarnost. U Francuskoj je pak proglašen danas blaženim svećenik Pierre-Adrien Toulorge iz reda premostratenza a živio je u drugoj polovici 18. stoljeća, te bio poznat kao mučenik istine – istaknuo je Sveti Otac.

Potom je Papa pozdravio mlade koji će bdijenjem obilježiti prvu obljetnicu proglašenja blaženim Ivana Pavla Drugoga. Na njihovim je jezicima pozdravio druge skupine hodočasnika pa tako i hrvatske: „Radosno pozdravljam i blagoslivljam hrvatske hodočasnike, a osobito mlade iz župe Svetog Mihovila iz Drinovaca u Bosni i Hercegovini. Draga mladeži, na grobovima apostola učvrstite svoju vjeru u uskrslog Gospodina kako biste je još hrabrije svjedočili svojim životom. Hvaljen Isus i Marija!“ (rv/bitno.net)