Na susretu s libanonskim predsjednikom Michelom Aounom u palači Baabda tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Paul Richard Gallagher u ponedjeljak 31. siječnja istaknuo je namjeru pape Franje da uskoro posjeti Libanon, prenosi Vatican News.

No, nadbiskup nije naveo mogući termin posjeta. Posljednji papa koji je posjetio Beirut bio je Benedikt XVI. godine 2012.

Libanonskom predsjedniku, koji je kršćanin, mons. Gallagher izrazio je zabrinutost Svete Stolice zbog teške političke, gospodarske i društvene krize u zemlji, te upozorio da bi svako slabljenje kršćanske nazočnosti uništilo nutarnju ravnotežu i identitet Libanona. Istaknuo je kako se Sveta Stolica nada pokretanju nacionalnog dijaloga među političkim strankama i skupinama, izrazivši i spremnost da se taj dijalog organizira u Vatikanu, „ako sve strane izraze spremnost”.

Nadbiskup Gallagher također je pozvao na reforme u Libanonu i pritom zamolio pomoć i međunarodne zajednice. Mora se nadići postojeća situacija u kojoj „malobrojni profitiraju od patnje većine”: „Libanon i Bliski istok ne smije se više iskorištavati za strane interese. Libanonci moraju ponovno postati gospodari u vlastitoj kući, bez vanjskih uplitanja”, istaknuo je tajnik Svete Stolice za odnose s državama.

Nadbiskup Gallagher boravi u Libanonu do do 4. veljače u povodu više obljetnica koje vežu tu zemlju sa Svetom Stolicom, no prije svega kako bi iskazao Papinu blizinu s narodom i Crkvom u teškoj gospodarskoj i političkoj krizi u zemlji.