Apostolska je knjižnica prvi put otvorena za javnost otvaranjem prostorijom namijenjena za privremene izložbe suvremene umjetnosti. Papa Franjo je 5. studenog u popodnevnim satima službeno otvorio novi prostor, koji su pri financiranju pomogli nasljednici američkog poduzetnika i filantropa Kirka Kerkoriana.

Sveti Otac obratio se prisutnima, ističući kako Crkva mora svjedočiti važnost ljepote i kulture. Ljepota nije prolazna iluzija izgleda ili ukrasa, već se rađa iz korijena dobrote, istine i pravde koji su njeni sinonimi, kazao je. Ljudskoj je osobi potreban i kruh i kultura, ona koja dotiče dušu i koja čovjeka dobodi do našeg najdubljeg dostojanstva. Papa je isto tako potaknuo djelatnike Apostolske knjižnice neka održe korijene živima dok rade na prijevodu kršćanske povijesti na nove jezike.

Za vrijeme posjeta Papa se zadržao kod izložbe talijanskog umjetnika Pietra Ruffa, koja nosi naziv “Svatko: Čovječanstvo na putu“,  a  promišljanje je na temelju enciklike Fratelli tutti. Izložba nudi putovanje kroz povijesne artefakte knjižnice, koja uključuje karte među kojima je 6 metara dug karta Nila iz 17. stoljeća koju je izradio Evliya Çelebi, a sastoji se od utopijskih i alegorijskih karata koje je izradio sam Ruffo.

Izložba, objašnjava don Giacomo Cardinali, koji je zadužen za novi izložbeni prostor, istražuje “negeografsku kartografiju”. Kroz povijest čovječanstva, poručuje, ljudi su koristili reprezentativnu moć karte ne samo da opisuju objektivnost Zemlje, već i našu vlastitu unutrašnjost, ideale, putovanja, otkrića i uvjerenja.

Sam je umjetnik, Pietro Ruffo, o izložbi rekao kako će ona posjetitelju pokazati alegorijske, teološke, satirične i sentimentalne karte, kao i karte želja i protesta, ljudskih snova i očaja.

Papa je u svom govoru istaknuo da su čovječanstvu potrebne “nove karte” kako bi otkrilo bratstvo, društveno prijateljstvo i opće dobro. Zatvoreni način razmišljanja je sterilan i pun neizvjesnosti, rekao je Papa. Trebamo novu ljepotu koja nije uobičajeni odraz moći nekolicine odabranih, već je hrabar mozaik različitosti svih ljudi.

Privremena izložba bit će otvorena za javnost do 25. veljače 2022., svakog utorka i srijede od 16 do 18 sati. Ulaznice se mogu kupiti na web stranici Apostolske knjižnice.

Arhivist knjižnice, kardinal José Tolentino de Mendonça, rekao je kako je novi izložbeni prostor namijenjen promicanju kulture susreta. Očekuje se da će tako velika knjižnica pomoći u ostvarenju onoga što je papa Franjo proročki nazvao ‘kulturom susreta’, rekao je kardinal. To je mjesto gdje se susreću knjige s čitateljima kako bi se ocrtali novi putovi, gdje se sačuvano znanje sjećanja može susresti s pitanjima koje nam postavlja suvremeni život, a povijest susreće sadašnjost, otvarajući nove perspektive ne samo onoga što smo bili, već i onoga što možemo postati, izvijestila je u subotu 6. studenoga hrvatska redakcija Vatican Newsa.