HBK

Uskrs – sveti dan obiteljskog zajedništva, molitve, druženja i duhovne hrane – tema je uskrsne čestitke zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića. Kao predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, nadbiskup u njoj poziva obitelji na Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Rijeci, 19. travnja, kojemu je tema „Obitelj nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske“. Neka i Drugi susret hrvatskih katoličkih obitelji na Trsatu, a u ozračju uskrsnog vremena, pomogne obiteljima da postanu svjesne velikog Božjeg plana s ljudima – piše nadbiskup Puljić, zaželivši sretne blagdane, uz obilje uskrsne milosti i Božjeg blagoslova.

Postoji čitav jedan svijet koji čeka: osobe koje su izgubile nadu, obitelji u teškoćama, napuštena djeca, mladi kojima je oduzeta budućnost, bolesnici i starije napuštene osobe, bogati – siti dobrima i s prazninom u srcu – muškarci i žene u traženju smisla života, svi oni koji žeđaju za Bogom, a od svećenika se očekuje da krenu tim ljudima ususret kroz konkretne geste prihvaćanja, blizine i kreativnosti u katehezi – poručio je dubrovački biskup Mate Uzinić, predvodeći jučer, na Veliku srijedu, svetu misu posvete ulja u dubrovačkoj katedrali. Nije dovoljno više čekati da nam netko dođe; dužnost rezidiranja, na koju je nekadašnji pastoral stavljao naglasak, kako bi nas pronašli oni koji nas traže, više ne može zadovoljiti pastoralne potrebe našega povijesnog trenutka – kazao je dubrovački biskup, pozvavši ujedno vjernike da svećenike primaju otvorena srca i prate molitvom, ne zaboravljajući da i laici imaju poslanje, iako drugačije, jer Isus Krist sve nas ‘krvlju svojom otkupi te učini kraljevstvom, svećenicima Bogu i Ocu svojemu!’

U povodu najvećega židovskog blagdana Pesaha, predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog sisački biskup Vlado Košić uputio je u srijedu 1. travnja čestitku rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Kotelu Da-Donu, rabinu zagrebačke Židovske općine Lucianu Moši Preleviću, kao i svim članovima ovih zajednica. Pesah je blagdan kojim se već gotovo tri i pol tisućljeća Židovi spominju čudesnoga izbavljenja iz egipatskoga ropstva i Bogu zahvaljuju za dar slobode. O slobodi naš hrvatski pjesnik Ivan Gundulić piše: ‘O liepa, o draga, o slatka slobodo, dar u kom sva blaga višnji nam Bog je do’, a u Dubrovniku, koji slavi šesto godina od ukidanja ropstva, na tvrđavi Lovrijenac stoji natpis: ‘Non Bene Pro Toto Libertas Venditur Auro’ – ‘Sloboda se ne prodaje ni za sva blaga svijeta’. Ipak, najvažnija je duhovna sloboda, sloboda od zla i grijeha. Tu nutarnju radost i Božji blagoslov slobode želim Vama i svim židovskim vjernicima – istaknuo je u čestitki biskup Košić.

Radio Vatikan | Bitno.net