Hitan prekid neprijateljstava i povratak diplomaciji i dijalogu – to je, ukratko, zahtjev Svete Stolice sadržan u dvije izjave nadbiskupa Gabriela Giordana Caccie, stalnoga promatrača Svete Stolice pri UN-u, koje je uputio na Zajedničkom pokretanju hitnog humanitarnog apela i regionalnog plana odgovora za izbjeglice iz Ukrajine te na 11. izvanrednom zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, prenosi Vatican News.

Nadbiskup Caccia je podsjetio na prošlotjedni apel pape Franje koji je zatražio hitno otvaranje humanitarnih koridora za ljude u bijegu.

“Sveta Stolica smatra da je bitno humanitarnim djelatnicima zajamčiti potpun, siguran i nesmetan pristup, kako bi odmah mogli pružiti pomoć civilnom stanovništvu u Ukrajini koje je u potrebi. Zaštita civilnoga pučanstva, kao i humanitarnoga osoblja, u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom, mora biti prioritet”, istaknuo je nadbiskup.

“Katolička Crkva i njezine karitativne ustanove već pomažu u pružanju pomoći, na daljinu i na terenu, tisućama ljudi i nastavit će to činiti”, dodao je Caccia.

Uz diplomatsku inicijativu, Sveta je Stolica uputila je i konkretnu pomoć ukrajinskom narodu.

Kako javlja službeni vatikanski medij, papa Franjo je jučer preko Apostolske milostinjarnice poslao sanitetski materijal u baziliku svete Sofije u Rimu, uporišnu točku ukrajinske zajednice u gradu; otuda već danima polaze kamioni puni hrane i svakodnevnih životnih potrepština, namijenjeni ljudima koji žive u dramatičnim posljedicama rata.

U Papinom se daru nalaze štrcaljke za injekcije, samoljepljivi ovoji, dezinfekcijska sredstva i još mnogo toga. To je prva pošiljka nakon koje će uslijediti sljedeća s dostavom lijekova.

“Lijep je to znak koji će za nekoliko dana stići u Lavov, grad najbliži granici s Poljskom. Vatikan je spreman pomoći svima kojima je pomoć potrebna, ne gleda se na nacionalnost nego na čovjeka u nevolji”, poručio je Papin djelitelj milostinje kardinal Konrad Krajewski, koji je pomoć dostavio ukrajinskoj zajednici u Rimu.