Prema statistikama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u godini 2010. bilo je oko 230.000 novih slučajeva zaraze gubom, dok ih je u 1985. bilo oko 5,2 milijuna. Katolička Crkva trenutno o gubavcima skrbi u oko 500 stacionara, a većina ih se nalazi u Aziji i u Africi.

Guba

Sveta Stolica je pozvala vlade i međunarodne organizacije da ulože veće napore u borbi protiv gube. Treba još više poticati osiguravanje besplatnih lijekova protiv te bolesti, ističe se u poruci Papinskoga vijeća za dušobrižništvo zdravstvenih djelatnika, obavljenoj za Svjetski dan gube koji se obilježava posljednje nedjelje u siječnju. Premda je broj novozaraženih znatno smanjen, to ne bi trebao biti razlog za smanjivanje sredstava i lijekova za tu bolest.
Istodobno je Sveta Stolica pozvala vlade i humanitarne organizacija na održivu prevenciju. Ne smije se stati samo na zaustavljanju širenja gube i na skrbi za bolesne. Mora se poboljšati i njihova izobrazba te higijena, piše predsjednik Papinskog vijeća nadbiskup Zygmunt Zimowski. Usto je potrebno promicati i ponovno uključivanje izliječenih bolesnika u društvo.
Zimowski je i izliječene gubavce pozvao da svoja znanja i iskustva podijele s drugima te da budu moralna potpora bolesnima. Na taj će način pomoći svojim susjedima i poraditi na zdravlju cijeloga društva u kojemu žive, ističe se nadbiskup. Vraćeno zdravlje više je od pukoga fizičkog ozdravljenja. To je znak spasenja koje je Bog čovjeku darovao po Isusu Kristu.
Prema statistikama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u godini 2010. bilo je oko 230.000 novih slučajeva zaraze gubom, dok ih je u 1985. bilo oko 5,2 milijuna. Katolička Crkva trenutno o gubavcima skrbi u oko 500 stacionara, a većina ih se nalazi u Aziji i u Africi.(ika/bitno.net)