„Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.“ Teško je prebrojati sve one koji su nadahnuti Kristovim riječima položili svoj život za druge, no među njima svoje mjesto zasigurno ima i o . Thomas Byles, isusovac koji se kobne noći 14. travnja 1912. godine našao na  „nepotopivom“ Titaniku. Toga je dana, na Bijelu nedjelju, o. Byles održao svoju posljednju propovijed. Preživjeli kažu kako je govorio o molitvi kao pojasu za spašavanje života.

A onda, u 23,40 „najsigurniji brod na svijetu“ udario je u ledenu santu. I dok su mnogi tražili načine da spase svoj život, o. Byles posvetio se istinskom spašavanju – spašavanju duša. Iako mu je dva puta ponuđeno mjesto u čamcu za spašavanje, o. Byles oba je puta ponudu odbio i do kraja ostao vjeran svojem svećeničkom poslanju.

Posljednje sate svojega života posvetio je ispovijedanju i molitvama. Blagoslivljao je sve koji su tražili blagoslov, a brojnima koji su se okupljali oko njega udjeljivao opće odrješenje. Otišao je među putnike drugog i trećeg razreda, od kojih su mnogi bili pobožni katolici, te ih moleći krunicu, vodio na palubu. Preživjeli svjedoci govorili su kako su čuli glas njegove molitve na koju je svatko odgovarao svojim jezikom. Najglasniji zaziv bio je „Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike sada i na času smrti naše, amen“. Nakon krunice o. Byles rekao je okupljenim putnicima koji su klečali oko njega da se pripreme za susret s Gospodinom, a okupljeno je mnoštvo nakon njegovih riječi zapjevalo pjesmu “Bliže, o Bože moj”, prepričala je za New York Sun jedna od preživjelih putnica Agnes McCoy.

Heroj s Titanika: Hrvat redovnik Josip Perušić dao je život za putnicu i njezino dijete

Oko tri sata ujutro sve je bilo gotovo. Od 2227 putnika, preživjelo je samo 706. Utopilo se njih 1517, a među njima bio je i isusovac o. Thomas Byles. Godinu dana nakon tragedije, William Byles, brat pokojnog svećenika, zajedno je sa svojom suprugom bio u privatnoj audijenciji kod pape Pija X. kako bi mu ispričao priču o svojem bratu o. Thomasu. Zanimljivo, o. Thomas na Titaniku se našao upravo zbog svojega brata Williama. Putovao je u Brooklyn na njegovo vjenčanje.

Danas, 103 godine nakon potonuća Titanika, nasljednik o. Bylesa u Župi sv. Helene u Essexu (Velika Britanija) otac Graham Smith, bez zadrške smatra kako ovog izvanrednog svećenika Crkva treba proglasiti svetim.

“Moramo ga uzdići na čast oltara, što znači da ga Vatikan treba prepoznati mučenikom. Nadamo se i molimo da za njegovo proglašenje svetim”, rekao je župnik Sv. Helene.

“Nadamo se kako će ljudi diljem svijeta tražiti njegov zagovor u svojim potrebama, kako bi u slučaju čuda moglo doći do beatifikacije, a potom i kanonizacije”, zaključio je o. Smith.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net