Ante Gabrić1

Svečana misa je u 19 sati u bazilici Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj 31 u Zagrebu, predvodi je kardinal Bozanić. Nakon mise predstavljanje je dokumentarnog filma „Tamo gdje palme cvatu” novinarke Ljiljane Bunjevac–Filipović u produkciji HRT te knjige Ivana Jurića „Pisma o. Ante Gabrića rodbini u Metkoviću”, najavio je u ime Hrvatske pokrajine Družbe Isusove vicepostulator kauze p. Ante Gabrića, p. Antun Volenik, SJ.

P. Ante Gabrić (Metković, 28. veljače 1915. – Kalkuta, Indija, 20. listopada 1988.) rodio se u kršćanskoj obitelji kao osmo dijete. Primljen je u Isusovačko sjemenište u Travniku 1926., gdje je maturirao 1933. Iste godine primljen je u isusovački novicijat. Položio je isusovačke redovničke zavjete i studirao filozofiju u Italiji.

Krajem 1938. otišao je kao misionar u Indiju. Godinu dana učio je engleski i bengalski jezik. U misiji Boshonti, zaređen je za svećenika 1943. Posvećuje se misionarskom radu među hindusima, muslimanima i malobrojnim katolicima. Pomaže ljudima u bijedi. Organizirao rižinu banku te na taj način oslobađao siromahe od lihvara. Osnivao je male seoske škole, kapelice, zanatske škole i bolnice. Za udovice hindusa, koje su prognane iz društva, osnovao je dom, a djecu smješta u sirotišta. Pomaže u gradnji koliba, nasipa i putova. Organizirao je prehranu školske djece. Talentiranu djecu, slao je na dodatno školovanje. Osnovao je misijsku postaju „Maria Polli” u Boshontiju s vjerskim, zdravstvenim i humanitarnim ustanovama. Osnovna škola u Kumrokhaliu danas nosi ime “Father Ante Gabrić”. U svome misijskome i pastoralnom radu surađivao je s Majkom Terezijom.

Umro je 20. listopada 1988. u Kalkuti. Pokopan je po svojoj želji u misijskoj postaji „Maria Polli”, s grudom zemlje iz rodnoga kraja i bočicom vode iz Jadranskoga mora.

Čudesne priče ovog velikog misionara pronađite OVDJE!

Molitva ocu Anti Gabriću:

Dragi oče Ante Gabriću, molim te u svojoj nevolji, da po tvojem zagovoru, ozdravim. Draga Majko Božja, molim te pomozi svojim zagovorom kod Isusa da molba oca Ante bude uslišana. Isuse, Bože moj, primi milostivo molbu oca Ante i zagovor Majke svoje Marije, i udijeli mi ozdravljenje na veću slavu Tvoju, te na taj način dopusti da otac Ante bude uzdignut na čast blaženika. Amen

IKA | Bitno.net