Europski sud u Strassbourgu tako je potvrdio odluku francuskog pravosuđa, istovremeno odbacivši mogućnost žalbe Vincentovih roditelja. Odluka o prekidu života „ne ugrožava pravo na život propisano u drugom poglavlju Europske konvencije o ljudskim pravima“, stoji u presudi.

Pojasnimo, 38-godišnji Vincent Lambert teško je stradao u automobilskoj nesreći 2008. godine. Nakon kraćeg boravka u komi, donekle je došao k svijesti, samostalno diše, nije priključen na aparate za održavanje živote, međutim hranu i vodu ne može samostalno uzimati. Njegova žena Rachel 2013. godine odlučila je, u skladu sa francuskim zakonom o pasivnoj eutanaziji iz 2005., prekinuti umjetno davanje hrane i vode, nakon čega su se u borbu za Vincentov život uključili njegovi roditelji zatraživši nastavak liječničke skrbi. Slučaj je završio na francuskom sudu, a pravna je bitka najvjerojatnije završila današnjom presudom.

Zabrinjavajuću odluku Europskog suda za ljudska prava, donešena upravo u jeku francuske rasprave o eutanaziji,  komentirao je i liječnik, inače ateist, dr. Herve Messager podsjetivši kako se Vincent ne nalazi u terminalnoj fazi života.

– Poznajem mnoge obitelji koje imaju takvo dijete i brinu se za njega. Ako počnemo ubijati ljude poput Vincenta, ja ću imati barem 50 takvih slučajeva među mojim pacijentima – rekao je dr. Messager.

Prema mišljenju Gregora Puppnicka, ravnatelja Europskog centra za pravdu i pravu, slučaj još uvijek nije završen. Odluka Europskog suda za ljudska prava samo je u poštivala odluku francuskog suda, ali ona ne obvezuje liječnike. Odluka leži isključivo na Vincentovom liječniku.

Poznato je kako je Vincentov bivši liječnik dr. Karriger postupio u skladu za zahtjevom njegove supruge, dok je stav njegova novog liječnika dr. Jeana-Luc Novella još uvijek nepoznat javnosti.

– Može ga usmrtiti, ali nije dužan to učiniti – pojašnjava Jerome Triomphe, odvjetnik Vincentovih roditelja.

Posljednji medicinski rezultati ukazuju kako se Vincentovo zdravstveno stanje postupno popravlja, iako nije za očekivati značajnije promjene zdravstvenog stanja. Njegova majka Viviane u međuvremenu je napisala i knjigu u kojoj francusku javnost poziva u pomoć.

„Ovo je plač jedne majke koja pati i koja je svakoga dana u strahu za svojega teško bolesnog, ali živoga sina. Napisala sam knjigu kako bih rekla istinu o Vincentu, koji ne vegetira, već je hendikepiran. Moj suprug i ja svakoga dana gledamo što se događa, a na svaki naš dolazak u bolnicu on emotivno reagira. Ne može govoriti, ali razgovaramo u šutnji. Žele usmrtiti Vincenta, a to nije isto što i pustiti ga da ode. Želimo samo preuzeti brigu za svojega sina sve do kraja“, napisala je Viviane Lambert. Odluka Suda ima još veću težinu uzme li se u obzir da u Francuskoj ima skoro 1700 sličnih slučajeva.

Komentirajući prošlogodišnju odluku francuskog Državnog vijeća koje je odredilo da se pacijentu prekine umjetno davanje hrane i vode, glavni tajnik Etičkoga i političkoga povjerenstva biskupije Versailles, otac Pierre-Hervé Grosjean, naglasio je kako je odluka Vijeća vrlo ozbiljna.

– Imamo, naime, biti iskreni, i ako ništa drugo, barem poštovati istinu riječi: iza ukidanja skrbi nalazi se odluka o smrti, smrti od gladi jednoga čovjeka – istaknuo je o. Grosjean, te podsjetio kako je riječ o čovjeku može i dalje živjeti i koji nije zatražio eutanaziju.

– Valja podsjetiti da bi Vincent Lambert mogao i dalje živjeti; samostalno diše, samo što je, budući da je tetraplegičan, odnosno oduzete su mu ruke i noge, ovisan o drugima jer se ne može sâm hraniti. Može li se davanje hrane i vode invalidnoj osobi koja ne umire smatrati zlorabljenjem, pretjerivanjem, ili je to jednostavno pomoć koju valja pružiti svakoj osobi? – upitao je otac Pierre-Herve.

– Vincent Lambert nije izrazio želju za smrću. A ako želimo da vrijednost života ovisi o sposobnosti za odnose s drugima, to bi značilo da valja osuditi mnogo ljudi – rekao je na kraju pater Pierre-Hervé te istaknuo da u svemu tome snažno uznemiruje činjenica da neki ljudski zakon može odlučiti o tomu vrijedi li život neke osobe toliko da bude življen.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net