Kardinal

Papa Benedikt XVI. izrazio je veliku žalost zbog smrti kineskoga isusovca, kardinala Paula Shana Kuo-shija, biskupa Kaohsiunga u miru. Blagopokojni kardinal, koji bi u prosincu navršio 89 godina, preminuo je 22. kolovoza u jednoj bolnici na Tajvanu.

Izražavajući svoju zahvalnost Bogu za službu koju je kardinal Shan obavljao tijekom brojnih godina služenja Crkvi, Papa je u brzojavu, koji je poslao sadašnjem biskupu Kaohsiunga, msgr. Peteru Liu Cheng-chungu, istaknuo da se sjedinjuje sa svima koje je ožalostilo kardinalovo preminuće, uključujući subraću isusovce, te njegovu svećeničku dušu povjerava beskonačnomu Božjem milosrđu.

Kardinal Shan, kojega su njegovi vjernici neobično voljeli, cijeli je svoj život posvetio pomirenju Crkve u Kini. Vrlo je topla bila njegova zahvala papi Benediktu XVI. za pismo koje je 2007. godine uputio kineskim katolicima, pozivajući ih na praštanje i nadvladavanje nerazumijevanja i podjela među vjernicima koji su ostali vjerni tijekom progonâ, i onima koji su popustili zbog slabosti. Kardinal je vidio veliku živost u kršćanskoj manjini u Aziji, koja nije obeshrabrena činjenicom da poput gorušičina zrna živi usred brojnih drugih religija, i u često materijalističkoj i ateističkoj sredini. Često je navodio riječi blaženoga Ivana Pavla II. koji je u Trećem tisućljeću vidio novo proljeće kršćanstva.

Kardinal se snažno zauzimao na području evangelizacije i međureligijskoga dijaloga, uz veliku pozornost na formaciju svećenika, te na dobro pripremljen laikat. Izrazito je i njegovo socijalno djelovanje, s mnogobrojnim pothvatima u korist siromašnih, bolesnih, starijih osoba, iskorištavanih žena, i zatvorenika. Posljednjih je godina javno tražio od tajvanskih vlasti da smanje razlike između bogatih i siromašnih, te da ukinu smrtnu kaznu.

Godine 2006. kardinal je Shan saznao da ima tumor na plućima, uz prognozu o preostalih četiri do pet mjeseci života. Agencija Zenit je tada prenijela njegove riječi: „U početku sam pitao Gospodina ‘Zašto ja?’. Kad sam se smirio, shvatio sam da je to Božja volja. Htio je da ja pomognem drugima dijeleći s njima svoje osobno iskustvo. Sada mislim: ‘Zašto ne ja?’ Kardinal nema povlasticu da bude zauvijek zdrav!“

Tako je počelo njegovo putovanje biskupijama Tajvana, kako bi u ljude unio hrabrost za suočavanje s izazovima u životu. U posljednjem se razdoblju života kardinal Shan smatrao vrlo sretnim zato što je svjedok evanđelja, i po primjeru je Ivana Pavla II. sve stavio u Božje ruke. (rv/bitno.net)