Čitajući naglašeno suzdržanu ispriku direktora Njemačke akademije za film i televiziju iz Berlina zbog svetogrđa koje su njihovi studenti (a i ne samo studenti) počinili u crkvi svetog Ignacija u Dubrovniku, prisjetio sam se vijesti koja je, preuzeta s www.katholisch.de, sredinom prošle godine objavljena na web stranici „Svjetla riječi“, pod naslovom „Novi grafiti na katedrali u Kölnu: Japanci se ispričali“:

Sveučilište Kanagawa iz japanskoga grada Yokohame darovalo je katedrali u Kölnu 10.000 eura. Objavio je to u razgovoru za mrežni portal domradio.de glavni restaurator Peter Füssenich. Naime, nedavno su tijekom vođenja kroz katedralu dvije studentice iz Japana ostavile grafit svojih imena veličine dlana. Po povratku s ekskurzije, direktor sveučilišta doznao je za to i odlučio se ispričati. U Njemačku je zatim stigla čitava delegacija iz Yokohame, kako bi se osobno ispričali i pozvali glavnoga restauratora da ih posjeti u Japan. Kad je on onamo došao, neočekivano su mu dodijelili 10.000 eura za obnovu kelnske katedrale.

 „To je jedna od brojnih nevjerojatnih priča koje doživljavamo u katedrali”, u razgovoru je izjavio Füssenich i dodao: „U Japanu je živa sasvim drugačija kultura. Takav incident u Japanu predstavlja velik zločin i tako se razumije i u društvu. Ne smije se tek tako zaprljati tuđu baštinu ili spomenike drugih kultura.”

Kako je naveo glavni restaurator Füssenich, grafiti u katedrali nažalost nisu iznimka. „Mnogi ljudi ne žale zbog toga što su učinili. Neki turisti čak odlome dio katedrale i ponesu ga kao uspomenu. Takvo što poništava višemjesečne napore restauratora. A grafiti poput onoga dviju japanskih studentica nalaze se posvuda u hodnicima dvaju tornjeva”, zaključio je i poručio da se od Japanaca i njihove kulture može štošta naučiti.

Iznos japanske donacije prema njegovim će navodima biti uložen u poseban predmet kojemu je potrebna restauracija, vjerojatno anđele koji ukrašavaju katedralu na 80 metara visine.

Dakako, ovdje je najmanje riječ o novcu. Ovdje je riječ o odnosu prema vrijednostima. Tko ima jasnoće i hrabrosti živjeti svoje vrijednosti, imat će osjećaja i poštovanja i prema vrijednostima drugih.

Stjepan Lice | Bitno.net