Sisacka biskupija podrzava Inicijativu za slobodnu nedjelju

Sisački biskup Vlado Košić i Ured za promicanje socijalnog nauka Crkve Sisačke biskupije i ove su godine podržali akciju Europskog saveza za nedjelju (ESN) “Inicijativa za slobodnu nedjelju”. Tim povodom biskup Košić uputio je pismo svećenicima i vjernicima Sisačke biskupije u kojem u sedam točaka poziva na propitkivanje značenja nedjelje te stavlja naglasak na nedjelju kao dan slobode od obveza, a za obitelj i društvo. U pismu se zalaže i za one čije su službe i rad nedjeljom neophodne za normalno funkcioniranje društva, da budu adekvatno plaćeni i da im se omoguće dani odmora, uvažavajući i njima pravo na slobodnu nedjelju. Vjernici se pozivaju i da u vrijeme korizme preispitaju što je za njih nedjelja i kolika je njihova unutarnja sloboda za življenje slobodne nedjelje, te ih se poziva na solidarnost s onima koji rade nedjeljom tako da ove korizme “poste” od odlazaka nedjeljom u trgovinu.

Paralelno s ovim pismom Ured za socijalni nauk Crkve u župama je pokrenuo akciju “Za mene je nedjelja…” u kojoj će vjernici moći pismeno iskazati svoja razmišljanja o nedjelji, te su tiskani i plakati pod nazivom “Sedam razloga za slobodnu nedjelju”, a čiji je cilj posvijestiti značaj nedjelje. Plakat se u digitalnom obliku može preuzeti s mrežnih stranica biskupije www.biskupija-sisak.hr.

Akcija će završiti na Međunarodni dan slobodne nedjelje 3. ožujka, kada će se u organizaciji Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve Biskupije održati tribina “Rad nedjeljom i kvaliteta života”. Na tribini će mladi znanstvenici s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta predstaviti rezultate svog istoimenog istraživanja, a koje je provedeno u suradnji s Franjevačkim institutom za kulturu mira, Hrvatskim katoličkim sveučilištem i Centrom za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK. (ika/bitno.net)