Sestra Mary Eliza, iz reda Misionarki ljubavi, optužena je za prodaju djece u domu za samohrane majke. Od osnutka kongregacije ona je prva redovnica Majke Terezije koja je uhićena.

Misionarke ljubavi

U gradu Kolumbu u Šri Lanki po nalogu Nacionalne uprave za zaštitu djece (NCPA), policija je uhitila sestru u noći 25. studenog. Nekoliko dana ranije anonimni poziv je obavijestio policiju o prodaji djece u Prem Nivesu, domu za samohrane majke u Kolombu koji vode Misionarke ljubavi Majke Terezije na čelu sa sestrom Elizom.

Sestra je nekoliko dana provela u ženskom zatvoru Welikada nakon čega je puštena uz jamčevinu i sada čeka suđenje. Prvo saslušanje održat će se 15. prosinca.

”Policija i NCPA upali su u naš dom, ispitivali samohrane majke i uzeli našu dokumentaciju”, rekla je sestra Eliza prije uhićenja.

”Mi nikada nismo bile uključene u trgovinu djecom. To se suprotstavlja našoj vjeri. Naša misija je da se brinemo za samohrane majke i njihovu djecu. Nikada nismo uzele novac za svoj rad. Djeca su usvojena u skladu sa zakonom.”

Okolnosti uhićenja sestre Elize još su uvijek nejasne. Neki lokalni mediji optužuju sestre da ”prodaju budućnost zemlje strancima za nekoliko tisuća rupija”.

Međutim, misionarke ljubavi vjeruju da je do situacije došlo jer je dom otvorio vrata maloljetnoj trudnici bez obavješćivanja  policije i jer je broj djece u domu veći od broja koji je naveden u registru.

Nadbiskup Kolomba, kardinal Malcolm Ranjith, na konferenciji za novinare održanoj 8. prosinca, pozvao je medije i vlasti da povuku neutemeljene optužbe protiv doma Prem Nives.

Kardinal je napao laži i dvosmislenosti napisa u lokalnim medijima te je izjavio da misionarke nikad nisu prodale nijedno dijete ili ga dale na usvajanje bez sudskog naloga i protiv pravila Ministarstva za socijalna pitanja.

Također je pozvao sve katolike na molitvu te će katolička biskupija Kolomba sutra održati dan molitve za sigurnost i zaštitu Misionarki ljubavi i doma Prem Nives.

U ovom trenutku dom Misionarki Ljubavi Prem Nives broji 75 djece i 32 trudne djevojke, od kojih je 12 nedavno pristiglo.

 Za Bitno.net: I.V.