– Umjesto razvijanja kulture razumijevanja, senzibilnosti i poštovanja prema duhovnim temeljima drugih ljudi, put grubog provociranja, podsticanja mržnje i predrasuda sigurno neće donijeti prosperitet ljudskom društvu niti dati smisao slobodi – stoji u izjavi Ureda reis-ul-uleme Kavazovića.

– Je li nanošenje duševne boli svim muslimanima svijeta dokaz slobode izražavanja? – pita se efendija Kazanović odbacujući agresivno nametanje stava prema kojemu bi „bezobzirno udaranje po najintimnijim duhovnim osjećanjima svih muslimana“ postalo prihvatljivim načinom iskazivanja slobode.

Reis je izrazio i žaljenje zbog neodgovornog ponašanja pojedinih medija koji su podlegli „destruktivnim medijskim tendencijama i vrlo opasnoj euforiji islamofobije“ za čije će posljedice netko morati preuzeti odgovornost.

Dodajmo kako je u izjavi za Radio Slobodna Europa efendija Kavazović teroristički napad u Parizu nedvosmisleno nazvao „gnjusnim zločinačkim činom izvedenim nad nevinim ljudima u Francuskoj“, te u ime Islamske zajednice Bosne i Hercegovine izrazio sućut obiteljima stradalih i francuskom narodu.

– Ne postoji ništa u što mi vjerujemo, što iskazujemo u našim životima, da je važnije od ljudskog života i sigurnosti ljudi sa kojima živimo. Smatram da svi sada trebamo ustati, i muslimani i kršćani zajedno, međusobno se pomagati i surađivati s vlastima – rekao je poglavar bosanskohercegovačkih muslimana.

Osudi terorističkog čina, ali i neprimjerenih karikatura pridružio se i zagrebački muftija i poglavar muslimana u Republici Hrvatskoj dr. Aziz efendija Hasanović, a na prestanak s prenošenjem karikatura koje vrijeđaju vjerske osjećaje pozvala je i Srpska pravoslavna Crkva.

Miodrag Vojvodić/Bitno.net