nadbiskup Đuro Hranić

„Prije tri dana dospio je i u Hrvatsku, na područje naše Đakovačko-osječke nadbiskupije, val izbjeglica s Bliskog istoka, a posebno iz ratom i nemirima zahvaćenih područja Sirije, Iraka i drugih zemalja. Njihovo stradanje, iscrpljenost, rane i žuljevi na njihovim nogama bude našu ljudsku solidarnost i blizinu. Želimo im svima očitovati Božje čovjekoljublje.
Zahvaljujem svim djelatnicima i volonterima Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije koji su od samog početka uključeni u akciju pružanja humanitarne pomoći, surađujući pritom s mjerodavnim lokalnim i državnim tijelima. Zahvaljujem i ravnatelju te djelatnicima Hrvatskog Caritasa za njihovu prisutnost, upućenu pomoć u naravi, ostvarene kontakte i dogovore s Međunarodnim Caritasom, s Crvenim križem RH kao organizacijom koja je od državnih vlasti zadužena za organiziranje i koordinaciju neposredne raspodjele pomoći izbjeglicama te za savjete u angažiranju mreže volontera okupljenih u našim župnim karitativnim skupinama. Na osobit način zahvaljujem svim vjernicima i građanima koji spontano pritječu u pomoć iznoseći velikodušno iz svojih kuća pred iscrpljene izbjeglice sve ono što mogu ili imaju pri ruci. Hvala i svim svećenicima koji su sa svojim župljanima već organizirali prikupljanje pomoći te su se pridružili mreži Caritasovih volontera.

Velik broj izbjeglica iscrpio je zalihe Caritasa naše Đakovačko-osječke nadbiskupije te traži naš dodatni angažman i prikupljanje pomoći. Slobodan sam, stoga, zamoliti sve Vas svećenike i redovnike naše Nadbiskupije sljedeće:

Organizirajte i sa svojim se župljanima žurno uključite u prikupljanje sljedećih artikala: flaširana voda (manje i veće pakiranje), tost/dvopek, sir u listićima, riblje konzerve, pileće paštete, datulje/grožđice, dječja hrana – kašice u staklenkama i formule za miješanje s vodom, mala mlijeka (0,2 dl), suhi keksi – mini pakiranje, bočice za bebe s dudicama, mini sapun, maramice za dezinfekciju bez alkohola, gel za dezinfekciju bez alkohola, dječje pelene u različitim veličinama, higijenski ulošci, vreće za smeće, vreće za spavanje, deke, medicinske maske, jednokratne rukavice (razne veličine).

Sve župe te druge crkvene i građanske institucije, udruge, vjernike i ljude dobre volje molim da prikupljenu ili svoju pomoć u što kraćem roku dostave u sljedeće sabirne centre Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije:

Osijek, Trg Vatroslava Lisinskog bb (u Tvrđi); kontakt osoba je gosp. Stevo Ručević, 095/911 91 16;

Vinkovci, Zvonarska 60; kontakt osoba je vlč. Krešimir Aračić, 032/301555; 091/1004 974;

Županja, Veliki kraj 47; kontakt osoba je vlč. Ivan Varošćić, 032/837 700; 091/5909 345;

Đakovo, Petra Preradovića bb; kontakt osoba je gosp. Stevo Ručević, 095/911 91 16;

Vukovar, Kralja P. Krešimira IV. bb, kontakt osoba je fra Vjenceslav Janjić, OFM, 032/ 432 050; 099/2254 575; gosp. Ivo Crnjac, 098/939 06 53;

Donji Miholjac, Župa sv. Mihaela, arkanđela Trg Ante Starčevića 10 (kontakt osoba je župnik, vlč. Josip Antolović, 031/631 305; 099/1973 952);

Slavonski Brod/Podvinje, Pastoralni centar Župe sv. Antuna Padovanskog, Trg svetog Antuna 1. Prikuplja se tijekom cijeloga dana (kontakt osoba je župnik, p. Josaphat Mosha, CSSp, 035/461 410; 098/914 64 37;

Otok, Bana Jelačića 2; kontakt osoba je vlč. Antun Knežević, 032/394 123; 098/9384 333).

U svojoj župi animirajte i organizirajte skupinu župnih volontera (napose osobe mlađe životne dobi, spremne i prikladne za preuzimanje volonterskih aktivnosti). U Caritasovim sabirnim centrima za njih uzmite majice s logom Caritasa, prijavite ih Vama najbližoj podružnici Crvenoga križa na terenu i dogovorite konkretno mjesto i način njihove pomoći izbjeglicama. O tome odmah obavijestite i Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije na mail tiskovni.ured@djos.hr. Molimo da Tiskovnom uredu dostavite i kratko izvješće te fotografije s realizacije takve volonterske pomoći.

Vas gore navedene kontakt osobe za pojedina skladišta molimo da organizirate volontere koji će svakodnevno (osim nedjeljom) dežurati u skladištu u vremenu između 9 i 15 sati i primati pomoć, te sudjelovati u njezinu istovaru ili pretovaru.

Istodobno Vas molimo da uz pomoć volontera vodite ažuriranu evidenciju o količini pojedinih artikala koje imate u svom skladištu te da o tome svakodnevno obavijeste Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije na mail caritas@djos.hr ili na tel. 031/253 910 (tajništvo); 098/252 009 (Nikolina Ivanda); 091/532 1429 (Ivanka Domazet); 098/812 344 (dr. Drago Tukara) radi njezina usmjeravanja onamo gdje je potrebna na terenu.

Župnici na čijem se teritoriju pojave izbjeglice mogu u trgovini – ako ni na koji drugi način ne mogu osigurati potrebnu hranu, piće ili neki od gore navedenih a nužnih artikala – kupiti potrebno u iznosu do najviše 2.000,00 HRK. To mogu učiniti najviše jednom dnevno, do opoziva ovakve mogućnosti. Ukoliko poleđinu računa dobivenog u trgovini župnik vlastoručno potpiše, ovjeri župnim pečatom i napiše „za izbjeglice”, župnik može od Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije zatražiti i dobiti povrat tako potrošenog novca.

Župnike i druge svećenike u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji pozivamo da animiraju svoje vjernike te da organiziraju prikupljanje novčanih priloga. Prikupljena novčana sredstva odmah uplatite na sljedeći Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije: IBAN: HR6123400091110046082; poziv na broj: 500.

Određujem da se u nedjelju, 27. rujna 2015. u milostinji prikupljaju novčani prilozi za pomoć izbjeglicama. Cjelokupni prikupljeni iznos od milostinje župnici trebaju proslijediti na gore naznačeni račun Caritasa najkasnije do 30. rujna 2015. godine.

„Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste” (Mt 25,40). Ponizno i usrdno sve molim i pozivam da i u narednim danima sačuvamo otvorenost srca, da se suzdržimo od opterećivanja i iscrpljivanja raspravama o uzrocima i posljedicama ove izbjegličke krize, te da obnovimo kršćansku svijest o tome da je svaki čovjek slika Božja, vrijedan našeg poštovanja i solidarne dobrote. Sve potičem na molitvu za odgovorne koji su pozvani rješavati teška pitanja i uspostavljati mir i sigurnost u svijetu i u našoj domovini, te za sve koji trpe ratno nasilje i težinu izbjegličkog života da što prije dožive radost istinskog mira i povratka u vlastitu domovinu.

Istodobno na čitav ljudski rod i na sve nas zazivam Božji blagoslov i snagu Duha Krista raspetoga i uskrsloga.”

IKA | Bitno.net