Jubilej će biti proslavljen velikim radijskim koncertom koji će se održati uživo u studijima HKR—a. Koncert će započeti u 19:10, a trajati do 22:30 i može ga se pratiti na valovima Hrvatskog katoličkog radija. Voditeljica ove slavljeničke emisije biti će Tanja Popec, tonsku realizaciju vode Mihael Varenica i Miljenko Grasso, a producent cijelog događanja je Slavko Nedić, autor i urednik emisije. U glazbenom dijelu nastupaju mnoga poznata imena hrvatske popularne duhovne glazbe: obitelj Bardun, Emilio Kutleša i Kefa, vlč. Ljubo Vuković, Antonio Tkalec, Dragutin Hrastović, Jelena Vuković, Hanna i Jerko, zbor Anima Una, Andrej Grozdanov, Nina Vodal, Alan Hržica, sestre Palić, sestre Husar, Branko Požgajec te grupe Glasnici nade, Zakon Neba i RiM. Prigodnu kavu sa slušateljima će podijeliti i Dorica Barbić, a u 22 sata svi izvođači će zajedno moliti Krunicu Božjeg milosrđa.

U petak 26. lipnja 1998. godine u programu HKR-a svoj radijski put započela je emisija Sacro ritam. Prvu stalnu ekipu Sacro ritma činili su: voditelj Tomislav Meštrović, tonski realizator Mario Kurtović te autor i urednik emisije Slavko Nedić. Od milja su se prozvali „Sacro ritam orkestar“. Nakon prve sezone emisija je s petka prebačena na četvrtak i otada se redovito emitira u terminu od 20.30 do 22 sata.

Za prvi rođendan emisije priređen je, do tada a i do sada, najveći koncert duhovne glazbe Crkve u Hrvata „Cro sacro Maksimir 1999.“ koji je na otvorenom, u zagrebačkom parku Maksimir održan 19. i 20. lipnja 1999. godine. Geslo koncerta je bilo „U Bogu je snaga mir“, a realiziran je, po uzoru na ljetne glazbene festivale, kao veliki koncert duhovne glazbe na otvorenom (open air koncert) te je stoga i nazvan “Cro sacro Woodstock”. Na koncertu je nastupilo oko 60 izvođača iz raznih krajeva Hrvatske i dijaspore, raznih glazbenih smjerova (od šansone, popa, gospela, tamburaša, jazza, do hard i heavy rocka) te raznih vremenskih razdoblja od samih početaka (grupe Quo vadis i Zora) do mladih sastava i izvođača koji tek dolaze poput Kristine, Zvonka Palića, Božja slava banda i drugih. Koncert je imao i ekumenski karakter budući da su na njemu nastupali ne samo katolici nego i baptisti, adventisti te pripadnici još nekih reformiranih Crkava. Uz Sacro ritam u organizaciji koncerta aktivno se uključio i Centar za kulturu i informacije Maksimir odnosno Tomislav Buntak, ravnatelj Centra.

Pokušaj reprize (Cro sacro Maksimir 2001.) bio je dvije godine kasnije (17. lipnja) na istom mjestu. Koncert je u 13 sati otvorio urednik emisije Slavko Nedić, a Gospod ga je pol sata kasnije zatvorio. Naime odmah nakon nastupa Electro spiritusa na pozornicu se popeo sastav Libertas za čijeg nastupa je doslovce u pet minuta od sunčanog vremena uslijedilo veliko nevrijeme i dvosatni pljusak te je koncert prekinut. Na tom koncertu su kao posebni gosti trebali nastupiti i zbor Vienna Gospel Choir koji su samo za tu priliku došli iz Beča. Zbog nemogućnosti nastupa u Maksimiru održali su cjelovečernji koncert u crkvi Navještenja BDM u Velikoj Gorici.

Nošeni izrekom „što je sigurno je sigurno“, već tradicionalni rođendanski koncert emisije Sacro ritam koji se održava svake dvije godine preseljen je u prostorije HKR-a. Tako je za peti rođendan emisije održan prvi koncertni hrvatski radijski festival pod geslom „250 minuta za 250 emisija“. Emisija je započela već u 17.30 sati, a trajala je do jedan iza ponoći te uvelike premašila predviđenih 250 minuta. Program se emitirao iz dvaju studija HKR-a u kojima su goste dočekivali domaćin i urednik emisije Slavko Nedić te za tu priliku dodatni voditelji Damir Kopriva i Tanja Popec. U glazbenom dijelu nastupilo je 30-ak izvođača duhovne glazbe te posebni gosti: biskupi mons. dr. Vlado Košić i mons. Ante Ivas, zatim Tanja Baran, fra Ivan Matić, Meri Cetinić te članovi grupe Žeteoci. Bila je to uistinu prava radijska fešta koja je okupirala velik dio hrvatskog radijskog etera budući da je emisiju preuzimalo čak 11 radio postaja. Spomenimo neke: Mir Međugorje, Primorski radio, Radio Marija, Radio Marija Bistrica, Hrvatski radio Orašje, Radio Valpovština, Radio Grubišno polje, Radio Varaždin i drugi.

Još jedna velika fešta priređena je povodom jubilarne 500. emisije, koja ustvari i nije bila prava 500. emisija. Naime jednostranom odlukom urednika emisije nakon 499. održana je 501. s obećanjem da će jubilarna slavljenička 500. biti održana jednog dana kad za to bude vremena. I tako 1. listopada 2009. godine s najavom: „Slušatelji dragi, i bez obzira što je emisija prošli četvrtak bila 556., evo danas konačno i dugo najavljivano 500. izdanje emisije Sacro ritam“. Bilo je to ustvari dvostruko rođendansko slavlje: 500. izdanje emisije Sacro ritam i 8. obljetnica internetske stranice Duhovna scena, tada najpoznatijeg web portala hrvatske glazbeno-duhovne scene. U programu su uz prve suradnike emisije Tomislava Meštrovića i Maria Kurtovića te Nikolu i Tomislava Uroića s Duhovne scene, sudjelovali (barem na domjenku) skoro svi dotadašnji tonski realizatori. U glazbenom dijelu su sudjelovali: Željka Marinović, Čedo Antolić, vlč. Ljubo Vuković, Apostoli mira, Zakon neba, Maja Tadić, Božje ovčice, grupa RiM te Rafael Dropulić Rafo.

Jubilej 15 godina postojanja emisije Sacro ritam, ponovno je proslavljen malo drugačije od uobičajenih rođendanskih tuluma, pokretanjem sestrinske emisije Kristonalitet na DMC televiziji.

Emisiju Sacro ritam je tijekom ovih 18 godina, pored već spomenutog Tomislava Meštrovića vodila i Tanja Popec (dvije sezone), a od 2004. godine emisiju vodi njezin urednik Slavko Nedić. Stalni tonski realizatori emisije pored spomenutog Maria Kurtovića su bili još i Krešimir Crnković, Marijana Kaštela, Tomislav Rajić, Tomislav Buntak, Mihael Varenica, Matija Mikić, a povremenih je bilo jako puno budući da je emisija Sacro ritam bila svojevrsni ispit znanja za tehničare, drugim riječima ako ste uspjeli odraditi i preživjeti emisiju Sacro ritam, znači da ste spremni za sve ostale izazove radijsko-tehničarskog posla.

Dana 9. ožujka 2006. godine u emisiji Sacro ritam održan je bilokacijski intervju u kome je voditelj emisije Slavko Nedić iz studija HKR-a razgovarao sa Slavkom Nedićem i Davorom Terzićem koji su se nalazili u Klovićevim dvorima na promociji Davorova albuma „Put povratka“.

Emisija Sacro ritam se bavi hrvatskom glazbeno-duhovnom scenom, koja je uistinu jedna vrlo živa scena iako se o njoj u našem medijskom prostoru vrlo malo zna. Scena je to koja godišnje objavi više od 20-ak albuma, u kojoj se održi najmanje 15-ak festivala duhovne glazbe s novim skladbama te još puno više koncerata. Stoga dok je ta scena u Hrvatskoj toliko aktivna postojat će i potreba za jednom takvom emisijom koja će tu scenu sustavno pratiti. Međutim emisija Sacro ritam tijekom ovih 18 godina nije samo pratila, predstavljala i najavljivala događanja sa Cro sacro scene, nego je sudjelovala i u stvaranju mnogih inicijativa i akcija poput već spomenutih koncerata „Cro sacro Maksimir“ zatim projekata poput: „Naša misa“, „Advent u novom ruhu“, „Popularni Porin“, pokretanje „Cro sacro“ etikete, „Korizma u novom ruhu“ i mnogih drugih.

Slavko Nedić, urednik emisije Sacro ritam | Bitno.net