U dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta o knjizi su govorili autor knjige kardinal Robert Sarah, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško, asistent pri Katedri fundamentalne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu mr. sc. Branko Murić, te dr. sc. Stjepan Brebrić, direktor Kršćanske sadašnjosti, izdavačke kuće koja je izdala knjigu.

U svojem je prigodnom obraćanju kardinal Bozanić zahvalio Kršćanskoj sadašnjosti što je knjiga, koja je već izašla na 12 svjetskih jezika, izdana i u hrvatskom prijevodu. Iako je nova, kazao je Kardinal, već je raširena po čitavom svijetu što govori o samom sadržaju i svjedočenju koje iz knjige izlazi. Kada je papa Benedikt XVI pročitao knjigu, vlastoručno je napisao pismo kardinalu Sarahu u kojem je napomenuo da bi ona trebala biti prevedena na mnoge jezike – rekao je Kardinal, zaključujući kako mu je drago da smo mi izvršili tu želju pape Benedikta XVI.

Stvarna kriza nije gospodarska i politička, nego kriza Boga, morala i Božje prisutnosti. Ovom knjigom želim staviti Boga u središte naših misli, našeg života – istaknuo je kardinal Sarah na početku svog govora. Zapad se organizira, smatra Kardinal, kao da Bog ne postoji i velik dio vjernika ne zna kamo ide, a u ljudsko se srce ugnijezdio virus podjela koji je posljedica grijeha. Poručio je kako tri temeljna oslonca u životu svakog vjernika moraju biti križ, koji kada promatramo učimo praštati, Euharistija u kojoj stojimo licem u lice s Gospodinom, te Blažena Djevica Marija. Čovjek ne može živjeti bez svoje majke. Ja sam sin jedinac. Otac mi je umro 1991, a majka 2007. Trpio sam kada mi je umro otac, ali kad mi je umrla majka osjećao sam se usamljeno. Bez Bogorodice čovjek ne može živjeti – rekao je kardinal Sarah.

Knjigu je predstavio i biskup Šaško, koji je opisao poglavlja knjige i odlike njezina sadržaja, istaknuvši da ona omogućava susret s čovjekom Crkve koju istinski voli, susret s dobrim poznavateljem ne samo afričke civilizacije, već i zapadnog svijeta, ali i susret s čovjekom koji uči kako se evanđelje naviješta u zgodno i nezgodno vrijeme.

O društvenim pitanjima u knjizi kardinala Saraha govorio je mr. sc. Murić, a uime nakladnika zahvalu kardinalu za njegovo sudjelovanje na ovoj svečanosti izrazio je dr. sc. Stjepan Brebrić.

Svečanosti predstavljanja knjige prisustvovali su i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D’Errico, bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, pomoćni zagrebački biskupi mons. Valentin Pozaić i mons. Mijo Gorski, te rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiksupije | Bitno.net