Rim

Shvatiti kako je tehnološki napredak promijenio uvjete ljudskoga djelovanja i razmišljanja – glavna je svrha Tjedna znanosti o komunikaciji, koji je, na poticaj Biskupijskoga ureda za dušobrižništvo sveučilišta, održan prošloga mjeseca u Rimu.

Pothvat kojemu je tema „Tehnološke novosti, komunikacija i čovjek“, obuhvaća sva rimska sveučilišta. Tako je, primjerice, na sveučilištu Roma Tre održan skup o etici u medijima.

Novinarka Radio Vatikana razgovarala je s Gianpierom Gamalerijem, profesorom na spomenutom sveučilištu, i jednim od organizatora tjedna, koji je podsjetio da je Tjedan sredstava društvenih komunikacija nastao iz pisma koje Sveti Otac svake godine uputi vjernicima, i cijelomu društvu, kako bi shvatili važnost komunikacije u suvremenom društvu. Pismo se čita na sveučilištima koja su se obvezala da će razmatrati predloženu im temu – napomenuo je prof. Gamaleri.

Na novinarkin upit koliko su tehnološke novosti, nove društvene mreže, promijenile ljudski život u ovom trenutku, prof. Gamaleri je napomenuo da se o tomu mnogo govori, međutim – kako je rekao – ne valja zanemariti da je polazna točka, od koje kreću i razmišljanja na sveučilištima, Papin tekst u kojemu se govori o tišini i riječi u suvremenom društvu.

U pismu se govori o društvenim mrežama, i kaže se da se čak i biblijski stihovi mogu prilagoditi „tweetovima“; stoga je govor u malim ulomcima vrlo važna vrednota koja može međusobno zbližiti ljude – napomenuo je prof. Gamaleri te upozorio da se, što se tiče društvenih mreža, mnogo može dobiti, ali – kako je napisao Sveti Otac – i izgubiti, i to malo nutrine. Mogućnost da se u bilo kojem trenutku tijekom dana možemo povezati s drugima, i ispuniti se riječima i porukama, ne dopušta nam da odvojimo prostor za tišinu, koji je bitan i za našu nutrinu, i za – kako stoji u Papinu pismu – uspostavljanje pravog dijaloga. A on se temelji i na sposobnosti za slušanje – objasnio je na kraju prof. Gamaleri. (rv/bitno.net)