Svjetski dan bolesnika, 11. veljače, u Rijeci se, kao i u svijetu, obilježava 20. put. Tim je povodom i ove godine organizacijski odbor, na konferenciji za tisak 6. veljače u kapucinskom samostanu Gospe Lurdske, predstavio niz događaja kojima će se osobita pažnja posvetiti bolesnima i njihovim potrebama.

Rijeka

Svjetski dan bolesnika povezan je s porukama iz Lurda koje pozivaju na pokoru i obraćenje. I bolest je pokora, ali ona je i vrijeme milosti, prilika za posvećivanje, kako bolesnoga tako i ljudi koji o njemu brinu – rekao je fra Ivica Petanjak, župnik riječke župe Gospe Lurdske.

Program proslave Svjetskog dana bolesnika predstavila je liječnica mr. Asja Valković-Mika, a mons. Nikola Uravić govorio je o ovogodišnjoj poruci pape Benedikta XVI. pod naslovom “Ustani i idi! Vjera te tvoja spasila”. Papa riječi utjehe u vjeri upućuje bolesnima i svima koji o bolesnima brinu.

U srijedu 8. veljače u 19 sati u dvorani Nadbiskupskog doma u Rijeci održat će se javna tribina posvećena ustanovi za palijativnu skrb, Hospiciju koji bi se uskoro trebao otvoriti u bivšoj zgradi Teologije u Rijeci. Na tribini će sudjelovati dr. Karmen Lončarek i vlč. Pjotr Modrzejewski. Mr. Asja Valković-Mika, predsjednica organizacijskog odbora, osvrnut će se na 20 godina proslave Svjetskog dana bolesnika u Rijeci. U umjetničkom dijelu programa nastupit će Liječnički pjevački zbor iz Rijeke, a tribinu će voditi Irena Hrvatin.

Središnji je događaj proslava Dana bolesnika na blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače. U kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske na Žabici misu u 12 sati predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić, a na nju su posebno pozvani bolesni koji žele primiti sakrament bolesničkog pomazanja.

U četvrtak 9. veljače HNK Ivan pl. Zajc dat će svoj doprinos otvaranju Hospicija. U 19.30 sati na redovnom programu je drama Maskarada, Mihaila Ljermontova, a dio prihoda od prodanih ulaznica, u suradnji s Gradom Rijekom, bit će namijenjen Hospiciju. Prije predstave okupljenima će se obratiti gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, vršitelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić i riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Istoga dana 9. veljače, u 11.30 sati nadbiskup Devčić tradicionalno će predvoditi misu u psihijatrijskoj bolnici Lopača. U petak 10. veljače u 10.30 sati nadbiskup će slaviti misu u Domu za starije i nemoćne osobe na Kantridi.

Župa Gospe Lurdske u Rijeci 11. veljače proslavit će i župni blagdan, misom u 19 sati koju će predvoditi mr. Marinko Barbiš. Mise će se još slaviti u 7.30 i 10 sati. Trodnevna priprema započinje 8. veljače, a mise u 19 sati predvodit će mr. Barbiš. (ika/bitno.net)