Ova nedjelja tradicionalno se naziva Laetare, po riječima kojima počinje ulazna pjesma. Strogost korizmene liturgije prekinuta je ove nedjelje riječima o radosti. Dopušteno je da se danas ljubičasto misno ruho zamijeni crvenim, a oltar se kiti cvijećem, što nije slučaj u ostalim danima korizme. Crkva nas na taj način želi podsjetiti da je radost savršeno spojiva s mrtvljenjem i boli. Suprotnost radosti je žalost, a ne pokora.

Kršćanin zna da radost izvire iz srca koje osjeća da ga Bog ljubi i koje tu ljubav nesebično uzvraća Gospodinu. To srce se, nadalje, trsi da ljubav prema Bogu pretvori u djela, jer zna da ljubav znači djela, a ne samo lijepe riječi. Srce sjedinjeno s Bogom pomireno je s njim i priznaje se grješnim te često poseže za izvorom oprosta: Kristom, u sakramentu pokore.

Gospodin traži od nas da prevladamo strah od patnje i boli i pridružimo mu se na križu. Naša će se duša pročistiti, a naša ljubav postati čvršća. Samo ćemo tako uvidjeti da je radost neodvojiva od križa. I ne samo to, uvidjet ćemo kako ne možemo biti sretni ako se ne sjedinimo s Kristom na križu, i nikada ne ćemo znati voljeti ako u isto vrijeme ne ljubimo žrtvu. Nevolje s kojima se susrećemo i koje se našem ljudskom umu čine nepravednima i besmislenima nužne su za postizanje osobne svetosti i za spasenje mnogih duša. U otajstvu spasenja naša bol sjedinjena s Kristovim mukama od neprocjenjive je vrijednosti za čitavu Crkvu i čovječanstvo. Ukoliko se imalo pouzdamo u Boga, on će nam pokazati da je sve – čak i događaji i situacije koje ne možemo objasniti ljudskim umom – usmjereno k dobru onih koji ga ljube. Patnja će, gledana u pravomu svjetlu, ukoliko služi jačanju ljubavi, uroditi velikim mirom i dubokim zadovoljstvom. To je razlog zbog kojega nas Gospodin u mnogim prigodama blagoslivlja križem.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan)

[facebook]Ako ne želiš propustiti sutrašnju poticajnu meditaciju klikni like[/facebook]