Radio Marija Hrvatska misnim slavljem koje je u utorak 22. veljače u crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško, u suslavlju s apostolskim nuncijem u RH mons. Giorgiom Linguom, provincijalom Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Daliborom Renićem, subraćom isusovcima i ostalim svećenicima, proslavila je 25. obljetnicu djelovanja.

U homiliji je biskup Šaško podsjetio na bitnu karakteristiku Radio Marije: “Dok druge radiopostaje imaju slušatelje, Radio Marija ima ponajprije molitelje. Koliko sam puta čuo vjernike koji su mi rekli da im je drago moliti s Radio Marijom! Taj radio, odnosno ljudi s kojima su vjernici povezani, njima su poput osobe, vjernoga suputništva koje prati, tješi, daje snagu i potiče na ljubav.”

Spomenuo je i dvije neobičnosti iz života Radio Marije u Hrvatskoj. “Naime, radio nije pokrenut na neki od marijanskih blagdana, nego na blagdan Katedre sv. Petra. Taj se pak blagdan tiče otajstva Crkve koju Marija utjelovljuje. Druga značajka je da pročitani odlomak Evanđelja završava Isusovom prijetnjom učenicima da nikome ne govore da je On Krist. Biskup se zapitao ne bi li tu istinu trebalo svima naviještati? Da, trebat će to naviještati, ali na način koji nije vođen ljudskim razlozima i ljudskim planovima”, upozorio je biskup i objasnio da spomenute neobičnosti to zapravo i nisu: “Štoviše, u njima čitamo posebnost poziva i poslanja medija koji žele nositi odliku crkvenosti. Jer mediji su posrednici, to im je ime i narav. I ako to zaborave i sami postanu sadržajem, zanemaruju tu svoju narav jer zaboravljaju posredovati Drugo i Drugoga, a počinju prikazivati sebe narcisoidno i zagledati se u svoj lik i u dojmove o njemu.”

Povezujući djelovanje Radio Marije sa Marijinim riječima zapisanima u Evanđelju, biskup Šaško je zaključio: “Gospodinu zahvaljujemo što u Radio Mariji ima uistinu puno marijanskog, a počeci su ponizni, skromni, otvoreni nadahnućima i prožeti dragovoljnošću. To je kršćanski početak svega velikog što je nastalo. Nikada nisam vjerovao u one početke koji su dobivali velika imena koji su imali iza sebe neke zaslužnike i uglednike, koji su tražili elitizam. Sve započinje ponizno, skromno, otvoreno nadahnućima i dragovoljno. Svaki početak koji odiše dragovoljnom suradnjom je lijep. A još su ljepši plodovi ako se dragovoljnost nije izgubila i ako je ona jačala.”

Glavni urednik Radio Marije p. Stjepan Fridl ukratko je objasnio zašto Radio Marija postoji i opstaje: “Postoji jer je Marijino djelo i dar Neba za Crkvu. Gospa je učinila da taj projekt danas procvjeta u više od 90 zemalja i dođe do svoje punine i zrelosti. Radio Marija je laička udruga, a svećenik kao urednik je poveznica među laicima unutar Crkve te jamstvo vjernosti Crkvi i njezinom naučavanju. A Radio Marija opstoji, jer od samih početaka ima jasno zacrtanu karizmu, a to je Isusova poruka i poziv na obraćenje: “Obratite se i vjerujte Evanđelju!” Navještaj obraćenja je duboki dinamizam Radio Marije. Gospa želi dati Crkvi glas, da bude sredstvo koje prožima sva mjesta Božje odsutnosti i beznađa. U tom vidu Radio Marija nije samo religiozna postaja. Svi njezini programi, veliko bogatstvo Svetoga Pisma, nauk vjere i morala, duhovnost, a onda i kultura i tradicija vlastite su katolicizmu koji Radio Marija njeguje u svom programu.

Nakon misnoga slavlja, klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” održala je koncert u dvorani Fakulteta filozofije i religijskih znanosti, a p. Fridl zahvalio je svima koji su u ovih dvadeset pet godina u Radio Mariju ugradili svoje vrijeme, znanje i darove.

Akademiji su, uz ostale, nazočili nuncij Lingua i biskup Šaško, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, predsjednica i dopredsjednik Radija Nevenka Mišić i Božo Barun, predsjednik Svjetske obitelji Radio Marije Vittorio Viccardi te brojni suradnici, prijatelji i volonteri.