Velika je to Papina želja koja se sada ostvaruje, a to je utakmica kojom će se poslati poruka o borbi protiv predrasuda i diskriminacije manjina. Sveti Otac je u obraćanju momčadima istaknuo kako igraju jedni s drugima, a ne jedni protiv drugih.

„Papina momčad – Fratelli tutti”, predstavlja oblik ljubavi prema sportu koja se živi solidarno i besplatno, u amaterskom i inkluzivnome duhu, kazao je Papa. Tu momčad čine nekoliko članova Švicarske garde, svećenici koji rade u Rimskoj kuriji, vatikanski zaposlenici i njihova djeca kao i mladi nogometaš s Downovim sindromom, sudionik Paraolimpijade te trojica migranata koje je primila Zajednica svetoga Egidija. Hvala svima što ste pristali biti dio „Papine momčadi“, rekao je Sveti Otac. Momčad je to koja nema prepreka i koja uključivanje čini jednostavnom svakodnevicom.

Obraćajući se napose romskoj zajednici koja čini momčad Svjetske romske organizacije na čelu s predsjednikom udruge Totijem Dedićem, Papa je kazao kako dobro poznaje njihovu priču, stvarnost, njihove strahove i njihove nade. Stoga rado potiče projekt „Nogomet bez isključivanja“ koji promiče Rimska biskupija. Naime, utakmicom u nedjelju prikupljena sredstva bit će namijenjena za projekt, koji ima kao cilj potaknuti uključivanje Roma i najugroženijih.

Sveti Otac prisjetio se svoga apostolskog pohoda Košicama u Slovačkoj 14. rujna, kada je posjetio romsku zajednicu u četvrti Lunik. Tada, spomenuo je Papa, je pozvao na prelazak iz predrasuda u dijalog, od zatvaranja u integraciju. Nakon što je poslušao svjedočanstva nekih članova zajednice – priče o boli, iskupljenju i nadi, Papa je tada podsjetio kako biti Crkva znači živjeti prema Božjem pozivu, odgovorni u životu, činiti dio iste momčadi.

Previše puta, kako je rekao Papa i Romima u Košicama, su upravo oni bili predmeti predrasuda, diskriminirajućih stereotipa i klevetničkih riječi i gesta. Stoga sportski događaj u kojem ćete sudjelovati ima veliko značenje: pokazuje kako je put do mirnoga suživota integracija. A osnova je obrazovanje djece. Dragi prijatelji Romi, znam da u Hrvatskoj pokrećete mnoge sportske inicijative uključivanja kako biste pomogli međusobnom poznavanju i prijateljstvu. To je znak nade zato što se veliki dječji snovi ne mogu ograničiti našim barijerama. Djeca, sva djeca, imaju pravo zajedno odrastati, bez prepreka i bez diskriminacije. A sport je mjesto susreta i jednakosti te može graditi zajednice mostovima prijateljstva, istaknuo je Papa.

Na kraju audijencije Papa je i jednoj i drugoj momčadi poželio dobru utakmicu. Nije važno tko će postići najviše golova, jer odlučujući gol dajete zajedno, gol koji daje pobjedu nadi i „isključuje“ isključivanje, podsjetio je Sveti Otac.

Uslijed audijencije, u razgovoru za Vatikanski radio, predstavnici obiju momčadi su podijelili svoja iskustva i što zna njih, ali i za čitavu zajednicu znači ova utakmica.

Predsjednik Svjetske romske organizacije Toti Dedić naglasio je zahvalnost svim ljudima koji su im pomogli kako bi danas mogli biti u Vatikanu i igrati sutrašnju utakmicu koja puno znači, te podijelio kako je već dugo u pripremi ta velika Papina želja, koju je on nazvao „povijesnim trenutkom“. Dodao je i kako su za vrijeme audijencije darovali dres papi Franji te da je postao ambasadorom Svjetske romske organizacije.

Jedan od nogometaša momčadi Svjetske romske organizacije, Đemal Osmanović, podijelio je kako je ugodno bio iznenađen na audijenciji s Papom. „Ovo je za nas velika stvar. Ne mogu vjerovati da sam ustvari bio ovdje. Ovo mi je stvarno bila velika želja“, kazao je. Osmanović već 20 godina surađuje s udrugom, a dodao je i kako sutrašnja utakmica, za njega ali za čitavu zajednicu znači prijateljstvo i sloga. „Nema ‘mi smo ovo’, ‘vi ste ovo’. Svi smo jedno“, istaknuo je.

Prateći momčadi bio je mons. Melchor Sanchez de Toca y Alameda, podtajnik Papinskog vijeća za kulturu. Naš je prijatelj Toti Dedić definirao ovu utakmicu kao povijesni trenutak, koji se, kako kaže, iščekivalo tisuću godina. Bit će tog povijesno, ne zbog sportske kvalitete, to je primarno amaterski, već zbog onoga što to znači. Sport postaje most među kulturama, prilika za igru, kako je rekao Papa, ne jedni protiv drugih, već jedni s drugima, rekao je.

A jedan od članova Papine momčadi – Fratelli Tutti je Josip, migrant kojeg je primila Zajednica sv. Egidija. Vrlo sam sretan što mogu biti dio Papine momčadi, kazao je. Nadajmo se da sutra zajedno sa svojom braćom pobijedimo.

Sutrašnja utakmica, koja počinje u 14.30 sati bit će emitirana putem stranice Vatican news. Prva je to nogometna utakmica emitirana na vatikanskim medijima.