Organizaciju “Noći otvorenih crkvi” potaknula i pokrenula je Udruga Misijska Europska Katolička Inicijativa “Kristov stol” iz Zagreba. Po prvi put u povijesti “Noć otvorenih crkvi” održana je 31. listopada 2010. godine u Hrvatskoj. Tada je svoja vrata širom bila otvorila i Zagrebačka katedrala, a inicijativu je podržao i rektor prvostolnice Josip Kuhtić. Mnogi su se vjernici odazvali pozivu na zajedničku molitvu i duhovno bdjenje. “To je prvi put u povijesti da imamo takvo molitveno bdijenje u klanjanju i priliku za svetu ispovijed”, rekao je tada rektor zagrebačke prvostolnice Josip Kuhtić. “Ovo je nešto doista lijepo i bitno, jer to je blagdan Svih svetih. Znači, njega i treba dočekati i proslaviti kako i dolikuje u jednoj molitvi, sabranosti, pobožnosti”, kazala je Drina Ćavar iz Udruge Kristov stol.

Noć otvorenih crkvi održana je i 31. listopada prošle godine. Ovo je treća godina zaredom da se u Hrvatskoj ova noć uoči svetkovine Svih svetih održava, uz veliku i krasnu novost ove godine: prvi put u povijesti, noć otvorenih crkvi održava se i u Bosni i Hercegovini. Inicijativi se u BiH najprije odazvala Franjevačka mladež (FRAMA) iz župe Sv. Ante u Sivši, a odmah nakon toga i župa Pohoda Blažene Djevice  Marije u Banjoj Luci, kao prva župa iz Banjolučke biskupije i druga iz BiH, s geslom „Svetost pobjeđuje“. Župna crkva u Banja Luci bit će otvorena u srijedu 31. listopada, od 18 do 24 sata. Molitveno bdijenje započinje večernjom svetom misom u 18 sati, nakon čega će na oltaru za adoraciju biti izložen Presveti Oltarski Sakrament. Svaki sat će molitveno bdjenje animirati jedna od ženskih redovničkih zajednica koje djeluju u župi: Misionarke Ljubavi, Klanjateljice Krvi Kristove, Sestre Milosrdnice, zatim učenici i profesori Katoličkoga školskog centra „Bl. Ivan Merz“, a u 23 sata će iz dvorane Župnoga pastoralnog centra prema crkvi krenuti procesija mladih s upaljenim svijećama, te će oni pjesmom i molitvom nastaviti adoraciju do ponoći kada će biti svečani završni blagoslov s Presvetim.

Cijelo vrijeme bdjenja svećenici će biti na raspolaganju za svetu ispovijed.  Pozivaju se i ostale crkve i katedrale u svim gradovima i mjestima u BiH i Hrvatskoj da te večeri otvore svoja vrata, te da se prethodno najave udruzi Kristov stol u Zagrebu koja je pokretač ove akcije.

U Noći otvorenih crkvi, s 31. listopada na 1. studenoga, planira se da vrata katedrala i drugih crkvi koje se žele priključiti, uz prijave organizatoru, ostanu otvorena barem do ponoći, a u njima će biti određeni prostori za molitvu, te duhovno i kulturno razmišljanje. Inicijativom se želi očitovati da su kultura i duhovnost u Europi izvor društvenog života, te vratiti puninu kršćanskog smisla noći uoči Svih svetih, ugrožene nametnutim novopoganskim običajem „Halloween“ ili „Noći vještica“.

Više informacija na mrežnoj stranici Udruge www.kristov-stol.hr.

Francisko Pavljuk | Bitno.net