Sestra Luzia Premoli, koja je nedavno postala prvom ženom koja je članicom neke vatikanske kongregacije, izjavila je u razgovoru za Catholic News Agency kako “žene još imaju puno toga za dati Crkvi svojim posebnim karizmama”.

S. Premoli je poglavarica družbe Combonijevih sestri misionarki, koje je 1872. utemeljio sv. Daniel Comboni, talijanski misionar i biskup, a odlukom pape Franje od 13. rujna postala je članicom Kongregacije za evangelizaciju ljudi.

U razgovoru za CNA izjavila je kako je ovim imenovanjem bila “iznenađena”, ali i kako ju je ono “obradovalo”.

“Mislim da je moje imenovanje konkretizacija želje pape Franje da što više žena budu na važnim pozicijama u Crkvi”, rekla je.

Premoli je po nacionalnosti Brazilka, a članicom družbe je od svoje 23. godine. Provela je godine na misijama u Mozambiku, a potom u Brazilu, gdje je potom imenovana i za provinicjalku. Poglavaricom družbe postala je 2010.

Combonijeve sestre misionarke svoje glavne misije imaju u središnjoj Africi, a njihova karizma, kako ju je zamislio njihov utemeljitelj – svetac, jest evangelizacija naroda koji još nisu primili kršćanstvo.

Govoreći o svojim iskustvima u misijama, s. Premoli je ispričala kako je na nju jako “otrježnjujuće” djelova kada je vidjela kako ljudi u Mozambiku visoko cijene ona male stvari u životu, koje oni u Brazili uzimaju zdravo za gotovo.

“To je bila lekcija za mene, počela sam više cijeniti sve što imamo”, pojasnila je.

Na pitanje na koji način žene svojim specifičnim karizmama mogu doprinijeti Crkvi, sestra je odgovorila:

“Mislim da je to način na koji se posvećuju stvarima. Žene imaju tu specifičnu strast koja vjerojatno dolazi iz njihove predispozicije za materinstvo. Crkva je organizacija koja u vrhu ima muškarce, ali na lokalnim razinama zajednice su prepune žena koje daju svoj osobni doprinos životu Crkve”, pojasnila je misionarka.

U kuriji već ima više žena koje služe kao savjetnice ili podtajnice pojedinih kongregacija, te članice pontifiklanih vijeća, ali sestra Luzia prvom je ženom članicom kongregacije.

Goran Andrijanić | Bitno.net