Hrvatsko katolicko sveuciliste otvorilo svoja vrata

Svečanosti su nazočili veliki kancelar HKS-a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, primas Mađarske i ostrogonsko-budimpeštanski nadbiskup kardinal Peter Erdo, apostolski nuncij u RH nadbiskup Alessandro D’Errico, rektor Katoličkog sveučilišta Pazmany Peter iz Budimpešte dr. Szabolcs Anzelm Szuromi, predsjednik RH dr. Ivo Josipović, predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, više hrvatskih biskupa među kojima i prvi rektor HKS-a Ivan Šaško, generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta dr. Ružica Beljo Lučić, rektori hrvatskih sveučilišta i dekani fakulteta s kojima je HKS ostvario posebnu suradnju, vojvotkinja Gloria von Thurn und Taxis, veleposlanici, kao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Kardinal Bozanić u pozdravu istaknuo je kako su katolička sveučilišta, kao i ostale zbiljnosti takve vrste, djeca određene kulturalne klime, poimanja društva, ali i vjere u dotičnome kontekstu. “Nakon burnih događaja u 20. stoljeću, danas kada je sve postalo predmetom propitivanja očito je da se i sveučilište našlo u području pripremanja budućnosti čovjeka, pri čemu Crkva ne može ostati po strani. Crkva želi ostati oslonjena na svoju saveznicu – Istinu – koju kao pratiteljicu ne smije izgubiti”, rekao je kardinal Bozanić. Upozorio je i kako na svjetskoj razini još nije nađen kulturološki odgovor na fenomen globaliziranoga svijeta, koji očito treba polaziti od kulture solidarnosti. Sveučilišta, osobito katolička, pozvana su taj odgovor tražiti i snažno promicati. “Tu vidim odgovornost poziva. Specifičnost katoličkih sveučilišta spojit će kulturu solidarnosti i kulturu pozvanosti. Samo tako katoličko sveučilište može ispuniti svoj neizostavan proročki poziv u našemu vremenu”, zaključio je veliki kancelar HKS-a.

U toj prigodi kardinal Bozanić je rektoru HKS-a dr. Željku Tanjiću predao novoizrađeni rektorski lanac, što je popratio riječima “Lanac na vratu rektora označuje da njegov život i život institucije kojoj je na čelu promiče određene vrijednosti kojih i sam želi biti dio; očituje okvir u kojemu želi živjeti i djelovati”. “Lanac koji je umjetnički izradio Mile Blažević ima svoju prilično lako čitljivu dinamiku. On govori o ljepoti i bogatstvu duha sveopće i mjesne Crkve, europske kulture i pripadnosti hrvatskoga naroda istoj kulturi. Stoga rado predajem rektoru ovaj lanac, kao znak odgovornosti službe koja mu je povjerena, kao i znak prisutnosti Onoga koji čovjeka poziva da mu služi u poniznosti i zauzetosti, u solidarnosti i ljubavi. Neka svatko tko se susretne s karikama ovoga lanca ugleda Svjetlo koje prosvjetljuje čovjeka i svojim Duhom uvodi u svu istinu”, rekao je kardinal Bozanić.

Zahvaljujući kardinalu Bozaniću na daru – lancu rektor Tanjić izrazio je nadu da će ga svi nositelji nositi sa sviješću važnosti služenja i promicanja visokih ideala sveučilišnog i znanstvenog života. Kratko je podsjetio na protekle godine HKS-a te istaknuo kako posebnu pozornost Sveučilište posvećuje važnosti rada na osobnom i zajedničkom identitetu, rada na istraživanju vrijednosti i odgovornosti te važnost poticanja izvrsnosti i sposobnosti za inovacije. “Sveučilište također drži važnim jačati integrativne mehanizme i odnose kao ravnopravni član šire međunarodne zajednice katoličkih sveučilišta. S drugim javnim sveučilištima u Hrvatskoj dijeli više polaznih uporišta i programskih namjera. Smatramo da bi za daljnji razvitak i Sveučilišta i sveučilišne zajednice u Hrvatskoj u cjelini bilo korisno izgrađivati stabilnije načine suradnje između Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i drugih hrvatskih sveučilišta. HKS je potpisalo sporazume o suradnji i s inozemnim sveučilištima: Katoličkim sveučilištem Presvetog Srca iz Milana, Papinskim lateranskim sveučilištem, Papinskim selezijanskim sveučilištem iz Rima, Institutom za arheologiju Katalonije te sada i s Katoličkim sveučilištem Pezmany Peter iz Budimpešte”, rekao je dr. Tanjić. Obraćajući se predsjedniku RH, rektor Tanjić je rekao: “Siguran sam da jako dobro znate što znači jedno novo sveučilište na pragu ulaska u Europsku uniju koja poznaje pluralnost visokoškolskih ustanova i u kojoj katolička sveučilišta imaju svoje važno mjesto u razvoju znanosti, obrazovanja kao i odgoju za vrijednosti u demokratskom društvu na temelju katoličkog identiteta. I HKS želi biti upravo jedno takvo sveučilište u našem hrvatskom i europskom okruženju”.

Prenoseći pozdrave i blagoslov pape Franje, nuncij D’Errico istaknuo je da je pozornost koju je Crkva uvijek davala sveučilištima posvjedočena činjenicom da je kroz stoljeća promovirala rađanje brojnih sveučilišnih centara, a neka od njih ubrajaju se u najpoznatije i najstarije na svijetu. “U tom kontekstu inicijativu Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatske biskupske konferencije da dade život Hrvatskome katoličkom sveučilištu Sveta Stolica je prihvatila s velikim odobravanjem, posebice imajući na umu očekivanja i potrebe koje su se u kulturalnom ambijentu posebice osjetile u onim zemljama u kojima su do prije nekoliko godina dominirale ateistička i komunistička ideologija”, rekao je nuncij, primijetivši da se, s odmakom od tri godine može potvrditi da HKS vrši svoju zadaću s ozbiljnošću i dobrim plodovima, vjerno svom geslu Lux Vera, dijeleći s drugim sveučilištima napor koji zahtijeva obrazovanje i istraživanje, imajući na umu odgovornost svoga posebnog identiteta koji se sastoji u stalnom pozivanju na svjetlo Božje riječi i učiteljstvo Crkve. Stoga je nuncij istaknuo kako je sa stajališta Svete Stolice poslanje HKS-a zadobilo još veće značenje i važnost u kontekstu skorog ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Izrazio je nadu da će HKS zajedno s drugim kulturnim i odgojnim ustanovama zemlje, aktivno pridonijeti rastu i razvoju europskog kontinenta s velikim kulturalnim mogućnostima i s dragocjenom vjerskom baštinom koje su specifičnost povijesne i kulturne baštine hrvatskoga naroda.

Predsjednik Josipović istaknuo je kako je “HKS prepoznatljiv akter hrvatskog akademskog života”. “Mislim da zaista vrijedno radite i da iz godine u godinu sveučilište obogaćujete novim programima. Osobito me raduje što ste dio javnog života i što organizirate tribine na kojima njegujete dijalog, na kojima sudjeluju i oni koji nisu katolici, i oni koji misle drugačije. To me podsjeća na tradiciju koja je stvarana još od 60-tih godina oko KS-a i to ljudi oko Šagi Bunića, Bajsića, Turčinovića. Oni su neumorno promicali duh otvorenosti, hrabrosti, tolerancije, želje za upoznavanjem i dijalogom”, rekao je Josipović te istaknuo kako tu vidi iznimnu važnost HKS-a, jer mu se danas čini odlučnim za napredak hrvatskog društva oživljavanje tradicije akademskoga, političkog i svakog drugog dijaloga. Na pragu ulaska u EU, Josipović je istaknuo kako će Europa biti polje na kojem će se hrvatsko, hrvatska kultura i tradicija dodatno afirmirati. Stoga i od akademske zajednice očekuje dodatni napor da to tako doista i bude. Ohrabrio je sveučilišnu zajednicu te izrazio očekivanje da će sljedećih godina HKS razvijati nove studije koje će temeljiti na najvišim standardima koji postoje, ali i da će tražiti i neke nove putove koji su možda i drukčiji, od onog kojim danas idu ostala hrvatska sveučilišta.

Dan HKS-a čestitao je i rektor Katoličkog sveučilišta Pazmany Peter iz Budimpešte prof. dr. Szabolcs Anzelm Szuromi. Izražavajući radost suradnje koja će se između tih dvaju sveučilišta temeljiti na potpisanom ugovoru, on je kratko predstavio svoje sveučilište te se posebno osvrnuo na ulogu i mjesto katoličkog sveučilišta u društvu.

Akademik Kusić istaknuo je kako će našu poziciju u Europi i globaliziranom svijetu osigurati naša znanost, znanje i obrazovanje. “To je naše najjače oružje, a kultura i umjetnost će biti ono što će čuvati naš identitet i pridodati stvaranju europskog identiteta”, rekao je te istaknuo kako je Crkva ona koja je kroz povijest bila čuvar hrvatskog identiteta. Stoga je osnivanje HKS-a ne samo potrebno, nego sigurno obogaćuje naš sveučilišni i obrazovni sustav, zaključio je akademik Kusić.

Pozdravne riječi uputili su i pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta dr. Beljo Lučić te uime Rektorskog zbora dr. Ante Uglešić koji je istaknuo kako su preteče svih sveučilišta koje danas postoje u RH bile u Crkvi, u crkvenim učilištima. “Zato je i osnutak HKS-a jedna punina koja nadopunjuje prazninu koja je postojala u hrvatskom visokoškolskom prostoru”, rekao je dr. Uglešić te izrazio nadu da će se HKS kao i sva druga hrvatska sveučilišta ravnopravno uključiti u europski visokoškolski prostor.

U toj prigodi predavanje “Može li obrazovani Europejac naših dana vjerovati u božanstvo Sina Božjega Isusa Krista?” održao je kardinal Erdo. U glazbenom dijelu sudjelovao je Oratorijski zbor crkve sv. Marka “Cantores sancti Marci” pod ravnanjem Jurice Petra Petrača. (ika/bitno.net)