Ludbreg

Bogat program proslave u čast Predragocjene Krvi Isusove u jedinom hrvatskom euharistijskom svetištu u Ludbregu započinje u subotu, 18. kolovoza, a zaključuje se na Svetu nedjelju, 2. rujna. Ludbreg je euharistijsko svetište jedinstveno u Hrvatskoj, a među rijetkima koje je utemeljeno pismenim ukazom samog Svetog Oca. Bulom pape Leona X, izdanom 14. travnja 1513. godine priznata je i potvrđena čudesna pojava Presvete Krvi Isusove u kapelici tadašnje srednjovjekovne ludbreške tvrđave. Čudo se zbilo davne 1411. god. kad je svećenik, služeći misu u kapelici, posumnjao u riječi pretvorbe kruha i vina u tijelo i krv Isusovu. Od tog doba se oko svete relikvije događaju čudesna ozdravljenja.

Ludbreška Sveta Nedjelja koja se od davnina održava krajem kolovoza i početkom rujna svake godine, jedno je od najvećih proštenja u Hrvatskoj.

Program:

U subotu, 18. kolovoza, održava se hodočašće vatrogasaca. U 10 sati kreće mimohod vatrogasaca od župne crkve Presvetog Trojstva prema zavjetnoj kapeli, gdje će u 10.30 sati hodočasničku misu predvoditi vojni biskup Juraj Jezerinac.

U nedjelju, 19. kolovoza, priređuje se spomen na sve pale domoljube u Drugom svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu. Misno slavlje kod zavjetne kapele bit će s početkom u 10.30 sati. Isti dan nakon mise u 18 sati u zavjetnoj kapeli održat će se tradicionalan susret crkvenih pjevačkih zborova, nakon čega slijedi Put svjetla.

U 20.30 sati počinje koncert duhovne glazbe varaždinskog kantautora Antonia Tkaleca u atriju dvorca Batthyany.

U petak, 24. kolovoza, u 19.30 sati bit će koncert mješovitog pjevačkog zbora “Podravina” u dvorcu Batthyany.

U subotu, 25. kolovoza, priređuje se susret mladih glazbenika, koji počinje u 18 sati misom, a nastavlja se tradicionalnim Festivalom duhovnih šansona “Duga 2012” u 19.30 sati.

U nedjelju, 26. kolovoza, održava se hodočašće bolesnika i djelatnika župnih Caritasa Varaždinske biskupije. Jutarnja misa bit će u 7.30 sati. U 10 sati kreće procesija hodočasnika od župne crkve prema zavjetnoj kapeli, gdje će se u 10.30 sati proslaviti hodočasnička misa, koju će predvoditi rektor varaždinske katedrale preč. Blaž Horvat. U 14 sati počinje križni put, a u 20 sati Put svjetla.

U ponedjeljak, 27. kolovoza, u 18 sati priređuje se izložba plakata “Hrvatska živa baština” u organizaciji Europskog doma Dubrovnik i Restauratorskog centra Ludbreg u kapelici sv. Križa dvorca Batthyany. U 20 sati počinje koncert kroz generacije u dvorcu Batthyany.

U srijedu, 29. kolovoza, priređuje se tradicionalan koncert župnog zbora u župnoj crkvi s početkom u 19.30 sati.

U četvrtak, 30. kolovoza, održava se hodočašće ministranata i vjeroučenika Varaždinske biskupije. Jutarnja misa bit će u 7.30 sati. U 9 sati kreće procesija djece s učiteljima i vjeroučiteljima od župne crkve do zavjetne kapele. Prije mise bit će zaziv Duha Svetoga za početak nove školske i vjeronaučne godine. Misu će predvoditi o. Marko Glogović, pavlin iz Kamenskog.

U 19 sati svečanu misu u atriju Staroga grada predvodit će varaždinski biskup Josip Mrzljak. Poslije mise bit će procesija sa Svetom Relikvijom do župne crkve gdje će se pjevati pohvale sv. Krvi, litanije i večernja. U 20.30 molit će se Getsemanska ura.

U petak, 31. kolovoza, održava se zavjetno hodočašće susjednih župa i policije. U 7 sati misu će slaviti župa Martijanec, u 8 sati župa Sveti Đurđ, a u 9 sati župa Veliki Bukovec. Hodočasnici iz župa Vinica i Rasinja i ostali hodočasnici se pridružuju hodočasnicima policije. U 10.30 sati kreće procesija od župne crkve do zavjetne kapele. Hodočašće i misno slavlje predvodi vojni biskup Jezerinac. U 19 sati u župnoj crkvi bit će pohvale sv. Krvi, litanije, večernja i misa. Od 21 do 24 sata bit će bdjenje mladih u Zavjetnoj kapeli. U 18 sati priređuje se otvorenje izložbe slika “Europski dijalozi” autora Salvara Hanibala u galeriji ZB ART.

Na Svetu subotu, 1. rujna
, hodočaste brojne župe iz hrvatskih biskupija, te Slovenije i Mađarske. Jutarnje mise bit će u 6 i 7 sati u župnoj crkvi. Ispovijedat će se u cintoru župne crkve.

U 10.45 sati kreće procesija hodočasnika i svećenika od župne crkve do zavjetne kapele, gdje će u 11 sati euharistijsko slavlje predvoditi varaždinski biskup Mrzljak. Popodne od 13 do 14 sati bit će klanjanje Presvetom Sakramentu uz molitvene nakane za sve nestale u Domovinskom ratu.

Od 14 do 15 sati molitvene nakane bit će za hrvatsku mladež. U 15 sati bit će križni put, a potom blagoslov hodočasnika s Presvetim uzduž srednje staze Prošteništa. Od 17 sati slijede duhovna razmatranja i zlatna krunica, koje vode misionari Krvi Kristove.

U 19 sati slijede pohvale sv. Krvi, litanije sv. Krvi i večernja misa koje predvode misionari Krvi Kristove.

Na Svetu nedjelju, 2. rujna, jutarnje mise s propovijedi u župnoj crkvi bit će u 6 i 7 sati. Od 8 sati dolaze hodočasničke procesije koje će dočekivati i duhovno voditi vlč. Matej Glavica, ekonom Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu. Od 9 do 10.30 sati duhovni program u zavjetnoj kapeli vodit će sestre Klanjateljice Krvi Isusove uz pratnju mladih iz Velikog Bukovca.

U 10.30 sati kreće procesija hodočasnika od župne crkve do zavjetne kapele, gdje će središnje euharistijsko slavlje predvoditi gospićko-senjski biskup Mile Bogović, uz suslavlje varaždinskog biskupa Mrzljaka i bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka. Svečanu misu prenosit će Hrvatska televizija i više radio postaja.

Relikvija sv. Krvi bit će čitavo poslijepodne izložena u crkvi na glavnom oltaru, a u zavjetnoj kapeli odvijat će se klanjanje i molitve Presvetom. Molit će se na nakane za duhovna zvanja od 13 do 14 sati, te za hrvatske obitelji i očuvanje vjere u njima od 14 do 15 sati. U 15 sati počinje Križni put, te slijedi blagoslov s Presvetim uzduž glavne staze Prošteništa. U 17 sati u župnoj crkvi pjevat će se zlatna krunica, a od 19 sati održavaju se pjevane pohvale sv. Krvi, litanije i večernja. Program se zaključuje svečanom misom zahvalnicom. (ika/bitno.net)