Tišina i riječ suprotstavljeni su čimbenici u komunikaciji, ali se trebaju uravnotežiti kako bi se postigao istinski dijalog i duboka blizina među ljudima – taj poziv na razmišljanje o svjetlu i sjenama društva uronjenoga u medije, dolazi s porukom pape Benedikta XVI. za sljedeći Svjetski dan obavijesnih sredstava, koji se obilježava 20. svibnja.

Rivoltella

O Papinoj je poruci za Radio Vatikan govorio prof. Pier Cesare Rivoltella, stručnjak za medije i profesor na Fakultetu za odgojne znanosti Katoličkoga sveučilišta Presvetoga Srca u Milanu, te je odgovarajući na upit novinara može li se poziv Svetoga Oca na tišinu shvatiti kao provokacija u ovo naše doba zasićeno riječima, istaknuo da je on više nužno podsjećanje na ono što nam je strahovito potrebno. Digitalni, prijenosni i prodorni mediji, pružaju nam izvanredne mogućnosti za rad, za odnose, za oblikovanje naše savjesti, ali, nažalost, među brojnim obilježjima koje imaju, oni također zasićuju naše prostore i naše vrijeme. Oduzimaju nam vrijeme, koloniziraju ga, i predaju nas stalnoj buci – primijetio je profesor te dodao – Čini se kao da su naša društva zauzeta u golemom bijegu od tišine. Današnji se čovjek boji ostati u tišini, a mediji mu pomažu da uvijek ima društvo.

Osvrnuvši se na još jedan kritički vidik koji Sveti Otac ističe u poruci, kada kaže da je današnji čovjek bombardiran – i pritom rabi upravo tu riječ – odgovorima na pitanja koja si nikada nije postavio, kao i na potrebe koje ne osjeća, profesor je Rivoltella napomenuo da je to dio igre sredstava za komunikaciju. U mjeri u kojoj pristupam internetu, koji je netko dobro nazvao „database željā“, „baza željā“, imam mogućnost pristupa prikazima, težnjama, uzorima ponašanja i vrijednosnim obzorima koje si brojni pojedinci i društvene skupine razmjenjuju. Međutim, to se često čini i na poticaje druge vrste, na poticaje komercijalnih interesa koji žele oblikovati naše ponašanje tako da su oni dosljedni, primjerice, s konzumističkim ponašanjem koje se od nas traži – primijetio je profesor te dodao da se pozitivno i negativno zapravo uvijek izjednačavaju, a kritičnost je uvijek u zasjedi, i uistinu je ona drugo lice prigodnosti. Prigodnost i kritičnost ne valja nikada razdvajati. Uostalom, kao i u svim drugim ljudskim iskustvima – napomenuo je profesor Rivoltella.
Na novinarovu primjedbu da je Papina poruka poziv svima da se zaustavimo i na neki način ne izgubimo identitet u toj digitalnoj sredini, profesor je dodao da je ona poziv da budemo umjereni. Ona je poziv da izbjegavamo jednostrano zatvaranje; da se ne usredotočujemo previše samo na sredstva. Ona je, ukratko, poziv na našu digitalnu mudrost – istaknuo je na kraju profesor Rivoltella. (rv/bitno.net)