Postupkom koji je šokirao Europsku uniju i doveo do napada od strane pro-choice i homoseksualnih aktivističkih skupina diljem svijeta, Mađarska je odobrila novi ustav koji zabranjuje gay brakove, i štiti ljudski život od trenutka začeća.

Odobren 18. travnja, 2011., ovaj dokument također uvodi velike promjene u svakom pogledu u mađarskoj političkoj strukturi, uključujući financijske reforme namijenjene rješavanju brzo rastućeg deficita u zemlji. Prema mađarskim dužnosnicima, ovaj ustav osmišljen je kao konačni korak prema uklanjanju ostataka bivšeg Sovjetskog bloka i komunističkog načina rješavanja stvari .

“Upravo smo svjedočili povijesnom trenutku”, rekao je parlamentarni zastupnik Laszlo Kover za Associated Press. “Novi ustav je izrađen na temelju naše prošlosti i naše tradicije, ali traži i sadrži odgovore na aktualne probleme, imajući na pameti i budućnost.”

Neke od odredbi Ustava potaknule su pitanja. Neki su kritizirali odredbu koja dopušta raspuštanje parlamenta ako proračun ne bude donesen na vrijeme, ali u doba brzog rasta deficita ovo može biti baš ono što je potrebno kako bi se postigla fiskalna ograničenja. (Dakako, američki Kongres će biti prisiljen ozbiljno nas uputiti na vlastite fiskalne probleme, a ako u tom ne uspiju bili bi suočeni s izvanrednim izborima.)

Carlos Beltramo, dopisnik PRI-a (Population Research Institute) u Španjolskoj, kaže da novi ustav također omogućuje vladi čvršću stegu masovnih medija i smanjuje snagu Ustavnog suda, što je mađarski ekvivalent Vrhovnog suda. Ovi aspekti novog ustava, on primjećuje, mogu izazvati opravdanu zabrinutost zbog mogućih povreda građanskih sloboda i usput dovesti i do drugih problema.

Ono što je privuklo najveću pažnju medija, ipak je raspirivanje straha od strane pro-choice i aktivističkih homoseksualnih grupa, čiji je jedini razlog za protivljenje novom ustavu taj što on štiti život i brak.

Mađarsko udruženje LGBT (udruženje lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih osoba), na primjer, zatražilo je od predsjednika da “ne ozakoni novi Ustav i da dadne novu priliku Parlamentu da usvoji uistinu moderan, europski ustav … umjesto političkih pamfleta motiviranih homofobnim predrasudama.”

Organizacija Human Rights Watch, koja kroz posljednjih nekoliko godina izravno podržava pravo na pobačaj, također je izrazila kritiku protiv novog ustava, ljutito naglašavajući da (između ostalog) pro-life klauzule mogu “dovesti do nastojanja da se mađarski zakon o pobačaju ukine, što bi rezultiralo restrikcijom pobačaja koja bi dovela u pitanje niz temeljnih ženskih prava. ”

Mi se u PRI-u iskreno nadamo da su najgori strahovi ove organizacije koja podržava abortus shvaćeni, i da će novi ustav osigurati pravnu osnovu za restrikcije pobačaja u umirućoj Mađarskoj, ako ih već neće zabraniti u cijelosti. Mi se slažemo s Beltramom da, iako novi ustav možda nije potpuno savršen, to je “trenutno najbolji ustav na europskom kontinentu.”

Što se tiče ostalih pitanja Ustava, Beltramo smatra da budući da Mađarska sada prepoznaje osnovna prava poput prava na život i prava na brak, ona “se može nositi s tim drugim problemima i pitanjima kako ona budu dolazila tijekom vremena i bez ugrožavanja temeljnih demokratskih načela.”

Što je i razlog zašto mi iz PRI-a aplaudiramo mađarskim naporima i uloženom trudu.
Iako novi ustav možda u potpunosti nije savršen, fundamentalne osnove slobodnog i pravednog društva- pravo na život i zaštita braka- sada su prepoznate i na mjestu.

Sada se samo nadamo i molimo da će se ova nacija i dalje graditi i rasti na tim načelima i stvoriti društvo u kojem će svi Mađari biti dobrodošli na svijet i odrastati u prirodnim normalnim obiteljima.

Izvornik: pop.org / by Colin Mason and Steven Mosher
Prevela: Mirna Pandžić, cand.med.