Ludbreg

Biskup Kutleša u propovijedi je poručio okupljenim vjernicima da Crkva nije samo u sakristiji, nego je ona uvijek naglašavala što je dobro, što je istinito i lijepo.

Posebno je ukazao na važnost istine, ali i na očuvanje prirodnog moralnog sustava, koji je sadržan u deset Božjih zapovijedi, a kojeg danas, naglasio je Kutleša, netko želi promijeniti. Taj je prirodni moralni sustav, na udaru, upozorio je biskup Kutleša.

Poručio je kako je Crkva ta koja mora pozivati na istinu i prirodni moralni zakon, ali i da je zadaća političara, koje bira naroda, pokazati koji je ispravan put. I biskup Kulteša ukazao je na važnost jedinstva i zajedništva hrvatskoga naroda.

Pozvao je sve vjernike da svjedoče drugima svojim životom i ponašanjem, ali i da znaju obrazložiti drugima svoju vjeru. Hodočasničkoj misi prethodila je svečana procesija s relikvijom Presvete Krvi od župne crkve Presvetog Trojstva.

Osim predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke te izaslanika hrvatske predsjednice potpredsjednika Sabora Željka Reinera na proslavi Presvete Krvi Kristove, uz brojne vjernike bili su i predstavnici lokalne vlasti i političkih stranaka te saborski zastupnici.

Današnjim središnjim misnim slavljem i poslijepodnevnim pobožnostima završava se manifestacija Deset dana Svete nedjelje koja je u Ludbreg dovelo, u posljednjih deset dana, između 150 i 200 tisuća vjernika i posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske te inozemstva.

Proslava Presvete Krvi Kristove je u spomenu na događaj iz 1411. godine kada je za vrijeme mise u kapelici sv. Križa, u dvorcu Batthyany, prema vjerovanju, došlo do čudesne pretvorbe misnog vina u Presvetu Krv Kristovu.

Narod.hr | Bitno.net