Nakon objavljivanja odluke Vrhovnog suda australske savezne države Viktorije u srijedu 21. kolovoza u Melbourne odbacivanju žalbe kardinala Georga Pella na presudu za seksualno zlostavljanje djece izrečenu u prosincu prošle godine, Tiskovni ured Svete Stolice oglasio se priopćenjem:

Ponovno ističući svoje poštovanje australskoga pravosuđa, kao što je istaknuto i 26. veljače nakon izricanja prvostupne presude, Sveta Stolica prima na znanje odluku suda o odbacivanju žalbe kardinala Pella. Sveta Stolica podsjeća da je u tijeku cijeloga sudskog postupka kardinal Pell tvrdio da nije kriv i ističe da je njegovo pravo žaliti se i na Visokom australskom sudu.

U ovom trenutku zajedno s Crkvom u Australiji Sveta Stolica potvrđuje svoju blizinu žrtvama seksualnog zlostavljanja i svoju predanost da putem mjerodavnih crkvenih službi dosljedno postupa protiv crkvenih djelatnika koji počine takva zlodjela.

Sveta Stolica pridružuje se izjavi predsjednika Australske biskupske konferencije u vezi s prvostupanjskom presudom kardinalu Georgeu Pellu (77), istaknuo je 26. veljače u izjavi za javnost privremeni ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Alessandro Gisotti.

To je žalosna vijest koja je potresla brojne osobe, ne samo u Australiji, rekao je Gisotti. Istaknuo je ponovno da poštuju australski pravni sustav i upravo zbog toga čekaju rješavanje žalbe kardinalova pravnog tima.

Do konačnog ishoda Sveta Stolica pridružuje se australskim biskupima u molitvi za sve žrtve zlostavljanja te će učiniti sve što je moguće kako bi osigurali da Crkva bude sigurno mjesto za sve, posebno mlade i ranjive. Sveti Otac potvrdio je preventivne mjere koje je kardinalu Pellu odredio mjesni ordinarij po povratku u Australiju – do završetka postupka kardinalu je zabranjeno vršenje svećeničke službe i bilo kakav dodir s maloljetnicima, rekao je Gissoti, prenosi Vatican News.

Više o odbacivanju žalbe kardinala Pella možete pročitati OVDJE.

IKA | Bitno.net