Britanski princ Charles usprotivio se zakonskom prijedlogu vlade u Londonu koji ukida zabranu prijestolonasljednicima britanskog trona da se žene ili udaju za osobe katoličke vjeroispovijesti, te je u razgovoru s predstavnicima vlade Davida Camerona taj prijedlog nazvao “ishitrenim”.

Detalji susreta između britanskog prijestolonasljednika i Richarda Heatona, stalnoga tajnika premijerova kabineta, “iscurili” su u britanske medije, a prema njima princ od Walesa tvrdi kako bi ukidanje zabrane ulaska katolika u kraljevsku obitelj  moglo uroditi “neželjenim posljedicama”.

Prijedlog konzervativne vlade mijenja stare zakone o nasljeđivanju trona po kojima su prioritet imala kraljevska djeca muškog spola. Sada bi prijestolonasljednikom trebalo postati prvorođeno dijete bez obzira na spol. Također, prijestolonasljedniku ili prijestolonasljednici trebalo bi biti dopušteno da stupaju u brak s katolicima, što je 312 godina bilo zabranjeno, pri čemu ne mogu i sami prijeći na katoličku vjeru. Sve donedavno bilo je predviđeno da ove preinake uđu u britanski ustav i budu što prije odobrene u parlamentu.

Međutim, princ od Walesa je sada, kako pišu britanski mediji, “izrazio zabrinutost” onim odredbama koje se tiču katoličkih supružnika britanskih monarha i tako zakomplicirao cijelu priču oko zakonskih reformi.

Riječ je o tome da je Charles u razgovoru postavio kao problem jednu vrlo izvjesnu situaciju u kojoj bi njegov budući unuk ili unuka željeli ući u brak s osobom katoličke vjere koja ne bi to samo bila deklarativno, nego bi i svoje dijete željela odgojiti kao katolika. Prema Kanonskom zakoniku katolik može pred Crkvom sklopiti brak s osobom druge vjeroispovijesti, ali mora obećati da će učiniti sve da djecu krsti i odgaja kao katolike.

U tom slučaju bi budući nasljednik trona bio katolik, što bi ga automatski diskreditiralo za položaj britanskog monarha, ali i vrhovnog poglavara Anglikanske crkve, što britanski kralj ili kraljica automatski postaju.

Inače, isti ovakav prigovor kakav sada upućuje Charles ranije je bio upućen iz vrhova Anglikanske crkve gdje su istaknuli kako bi takva potencijalna situacija u budućnosti mogla izazvati krizu u odnosima između države i Crkve. Princu Charlesu je tijekom razgovora rečeno kako bi se takav slučaj mogao razriješiti pregovorima s Vatikanom, ali su mediji izvijestili da on nije bio “zadovoljan takvim odgovorom”.

Ustavni i pravni stručnjaci kažu kako je prijedlog Cameronove vlade zbog ove intervencije Charlesa doveden u pitanje.

G. A. | Bitno.net