Papa

Tu es Petrus’, ‘Ti si Petar’ – Božji je narod radosno primio novoga Papu, „poniznoga radnika u Gospodinovom vinogradu“. Papa je Benedikt XVI. u propovijedi, koju je 37 puta prekinuo pljesak okupljenih vjernika, odmah povjerio u kakvom duhu započinje službu općega pastira Crkve. Moj pravi program upravljanja jest to da ne činim svoju volju, da ne težim ostvarenju svojih zamisli, nego da slušam, zajedno s cijelom Crkvom, Gospodinovu riječ i volju, te da se prepustim da me On vodi, tako da On sām vodi Crkvu u ovom času naše povijesti – rekao je Papa.

Potom je uputio riječi nade, ohrabrio je sve da imaju pouzdanja u budućnost jer, – kako je istaknuo – tko vjeruje nije nikada sam, ni u životu ni u smrti. Ta se nada rađa iz sigurnosti u Uskrsloga. Krist je živ, a takva je i Njegova Crkva. Da, Crkva je živa – to je divno iskustvo iz ovih dana. Upravo u tužnim danima bolesti i preminuća pape [Ivana Pavla II.], to se na divan način pokazalo pred našim očima: da je Crkva živa. I Crkva je mlada. Ona u sebi nosi budućnost svijeta i zbog toga svakomu od nas pokazuje put prema budućnosti – napomenuo je papa Benedikt Šesnaesti.

Potom se osvrnuo na svoju službu pastira koji je pozvan tražiti izgubljene ovce u brojnim pustinjama našega čovječanstva. Pustinje su to samoće, napuštenosti, razorene ljubavi – istaknuo je Papa. Stoga sveti Kristov nemir ima nadahnjivati pastire, ali za to nije dostatna samo ljudska snaga. Molite za mene, kako bih naučio sve više voljeti svoje stado – vas, Svetu Crkvu, svakoga od vas pojedinačno, i sve vas zajedno. Molite za mene da ne pobjegnem, od straha, pred vukovima – rekao je tada Sveti Otac. Međutim, tko dopusti da Krist uđe u njegov život, ništa ne gubi – istaknuo je – Štoviše, u prijateljstvu se s Isusom stvarno otvaraju velike mogućnosti ljudskoga stanja.

I na kraju, tragom svojega voljenog predhodnika, posebne je misli uputio mladima. Samo u tom prijateljstvu možemo iskusiti ono što je lijepo i što oslobađa. Tako bih danas, vrlo snažno i uvjerljivo, polazeći od iskustva dugoga osobnog života, htio vama, dragi mladi, reći: ne bojte se Krista! On ništa ne oduzima, a daruje sve. Tko se Njemu daruje, prima sto puta više. Otvorite, širom otvorite vrata Kristu, i pronaći ćete pravi život – istaknuo je papa Benedikt XVI. na Misi na početku svojega papinstva.

U prigodi rođendana Benedikta XVI., te sedme obljetnice njegova izbora za papu, vatikanski poluslužbeni dnevnik L’Osservatore Romano i talijanski dnevnik Sole 24 Ore pripremili su kao dar čitateljima knjigu naslovljenu „Joseph Ratzinger – teolog i papa“. Sigurno je da kardinal koji je iz konklava izišao kao papa, a koji je već neko vrijeme imao želju povući se u svoju rodnu Bavarsku kako bi se potpuno posvetio proučavanju, nije učinio ništa kako bi bio izabran – napisao je u predgovoru knjige Gian Maria Vian, ravnatelj vatikanskoga dnevnika. Knjiga obuhvaća nekoliko slabo poznatih tekstova: dijalog o laičnosti i religiji, jedan prijedlog za čitanje djela Josepha Ratzingera, koji je pripremila povjesničarka Lucetta Scaraffia, te kronološki sažetak života teologa koji je postao papa.

Taj pothvat – kako je istaknuto u predgovoru – želi prije svega pridonijeti prvom poznavanju lika i djelā intelektualca koji je posvetio, i posvećuje, svoj život neumornom i neiscrpnom traženju istine, u stalnom dijalogu između vjere i razuma, i izražavanjem koje želi biti jasno svima. I to u prigodi važne obljetnice za koju se – kako stoji u predgovoru knjige – može primijeniti želja iz bizantinske liturgije: mnogaja ljeta!(rv/bitno.net)