Voditeljica Ureda za pastoral Roma HBK, članica Družbe Klanjateljica Krvi Kristove s. Karolina Miljak, ASC umrla je noćas od posljedica zaraze koronavirusom.

S. Karolina Miljak rođena je 14. studenoga 1950. u Zenici, Bosna i Hercegovina. Osnovnu školu pohađala je u Zenici, a srednjoškolsko obrazovanje stekla je u Zagrebu u Gimnaziji “Tin Ujević”. Stupila je u Družbu Klanjateljica Krvi Kristove (ASC) Adoratrice del Sangue di Cristo1967. godine. Prve zavjete polaže 15. kolovoza 1970. Studij teologije započela je u Zagrebu, a nastavila u Rimu na Papinskom Sveučilištu Gregoriana gdje je stekla diplomu iz Teologije i diplomu iz Duhovnosti.

Nakon studija bila je katehistica u Kutini u razdoblju od 1983. do 1987. Rad s Romima započela je upravo u Kutini gdje je otišla podučavati vjeronauk u romsko naselje. “Bio je to rizik zbog nerazumijevanja crkvenih službenika kao i komunističkoga režima, ali pogodna okolnost je bila ta što se nitko nije htio baviti s tom populacijom, pa nisu zanimali niti komuniste te sam mogla dosta nesmetano raditi”, posvjedočila je svojedobno s. Karolina.

Na prijedlog nekih članova Biskupske Konferencije Jugoslavije 1987. godine, poglavari s. Karolinu oslobađaju fiksne nastambe na župi i povjeravaju joj pastoral Roma, pastoral mladih i utemeljivanje laičkih zajednica Krvi Kristove. S. Karolina predložila je da se osnuje Odbor za pastoral Roma pri Biskupskoj Konferenciji Jugoslavije i te iste godine Biskupska Konferencija Jugoslavije osniva Odbor za pastoral Roma pri BKJ, a s. Karolini povjeravaju Tajništvo Odbora, a u dogovoru s Predsjednikom Vijeća za Migracije u Vatikanu s kardinalom Cheliem, mons. Ćiril Kos imenuje je nacionalnom ravnateljicom Biskupske Konferencije Jugoslavije. Umrla je na mjestu neformalne nacionalne ravnateljice za pastoral Roma te voditeljice ureda za pastoral Roma HBK. S. Karolina Miljak obišla je gotovo sva romska naselja na području tadašnje Biskupske Konferencije Jugoslavije kao i romske kampove po predgrađima europskih gradova poput Pariza, Rima, Barcelone i dr. gdje su većinom bili Romi koji su došli s teritorija tadašnje Jugoslavije.

U razdoblju od 1987. do 2013. godine područje rada joj je obuhvaćao pastoral Roma, pastoral mladih: duhovne obnove i ostali oblici susreta s mladima diljem Domovine, tribine za studente, duhovne obnove za laike, duhovne vježbe za časne sestre, duhovne obnove po župama za prvopričesnike i njihove roditelje, za krizmanike i njihove roditelje i kumove, trodnevnice po župama, predavanja duhovnoga karaktera za profesore po školama, predavanja i duhovne obnove za naše iseljenike u Njemačkoj, duhovne obnove po župama uoči pojedinih blagdana koji su se slavili u župi i dr.

Od 1984. sve do danas, s. Karolina sudjeluje na međunarodnim susretima koje organiziraju razna europska tijela, a odnose se na problematiku Roma: Međunarodni Kongresi u Vatikanu – Vijeće za migracije; Međunarodni Katolički Odbor za Rome (Comité Catholique International pour les Tsiganes C. I. T) Francuska, Njemačka, Amerika, Austrija, Češka, Slovenija, Crna Gora, Poljska, Češka, Slovačka, Italija i druge zemlje; Caritasi po Europi,Njemačka, London, Italija, Slovenija i dr.; Susreti Europske biskupske Konferencije – Vijeće za migracije CEE itd.; Susreti koje su organizirala druga tijela izvan Crkve.

Izabrana je također u Upravu Međunarodnog katoličkog Odbora za Rome sa sjedištem u Belgiji, a poslije u Francuskoj, gdje je kroz šest mandata obnašala tu dužnost kao delegat Odbora za Vatikan – Papinsko Vijeće za migraciju.

Od 2003. do 2011. s. Karolina je bila u Novoj Gradiški gdje je s gradskom upravom i školom radila na pokretanju boljeg života za Rome na socijalnom, prosvjetnom i vjerskom području. U to vrijeme imenovana je za Povjerenicu za pastoral Roma Požeške biskupije, na poziciju ju je imenovao požeški biskup Antun Škvorčević, a na toj dužnosti ostala je sve do ponovnog dolaska u Zagreb 2011. Kroz vrijeme boravka u Novoj Gradiški trajno je dolazila raditi u uredu za pastoral Roma na Kaptolu 1, Zagreb, u prostorije kurije mons. Vladimira Stankovića, u kojima je ured smješten, sve do prelaska u zgradu HBK 2012.

Kroz cijelo razdoblje od 1994. do 2013. s. Karolina je:

 1. Sudjelovala u uspostavi Romske odgojne zajednicu (ROZ) u suradnji s dr. sc. Nevenom Hrvatićem, prof. te grupom profesora i studenata s Filozofskog Fakulteta u Zagrebu. Svake godine oni održavaju susrete s četrdesetak djece Roma. Susret je prosvjetnog, opće kulturnog i vjerskog karaktera.
 2. Ustanovila i održava susret s djevojčicama romske populacije, tzv. REKOD (Romi, Evangelizacija, katehizacija, odgoj, duhovnost) koji priprema djevojčice za obiteljski život. Susret je isključivo vjerskog karaktera.
 3. Niz godina s prof. Nevenom, Romima i studentima volonterima organizira i vodi radio emisiju: Nevo Drom(Novi put) na Hrvatskom katoličkom radiju.
 4. Četiri puta unutar Odbora pokrenula je i sudjelovala u provođenju ankete stanja Roma na području prvo BKJ, a zatim HBK.
 5. Održala je niz predavanja na međunarodnim susretima, u školama Hrvatske i na župnim vjeronaucima, na romsku tematiku.
 6. Unutar Odbora inicira i sudjeluje u provođenju dvanaest Nacionalnih i Međunarodnih susreta pastoralnih djelatnika među Romima.

Organizirala je također četiri međunarodna susreta pastoralnih djelatnika među Romima: Zagreb 1991., Tuheljske Toplice 1998., Trogir 2008, Trogir 2019.

Osim toga unutar redovničke zajednice povjerena su joj razna poslanja:

 • Rad u odgoju i pastoral mladih (15 godina)
 • Predsjednica Povjerenstva za laičke zajednice Krvi Kristove na području Hrvatske, BiH, Njemačke, Australije (25 godina)
 • Vodila duhovne vježbe za sestre i laike
 • Simultano prevodila i održavala predavanja u Centru duhovnosti Klanjateljica Krvi Kristove u Rimu
 • Članica Centra duhovnosti u Rimu za Centralnu Europu
 • 20 godina radila na kanonizaciji utemeljiteljice Klanjateljica Krvi Kristove Marije De Matias i privela proces kraju 2003.godine
 • Radila u Hrvatskom Caritasu kao koordinatorica osoblja u Caritasovoj kuhinji
 • Šest godina Provincijalna savjetnica
 • Dvadeset pet godina  7 mandata od po 3 i 6 godina) mjesna poglavarica u raznim zajednicama Provincije Klanjateljica Krvi Kristove – Provincija Zagreb