milanovic2

Hrvatski premijer Zoran Milanović dao je interview televizijskoj postaji RTL i u njemu napao hrvatske biskupe potpuno neodmjerenim riječima, izjavljujući kako su “nazadni”, te kako je jedino što ih zanima – “imovina”.

Na pitanje kako komentira 2014. godinu, odnosno postignuća svoje vlade tijekom nje, premijer je odgovorio:

“Ekonomski teška, ali politički zahtjevna jer smo se sastali s jednim destruktivnim koktelom HDZ-a, dijela katoličke crkve, biskupa koji su najnazadniji u Europi, braniteljima koji su zloupotrijebljeni, koji imaju pozornost već mjesecima i traže nešto što već imaju, a dobit će još više. Nismo tu da plačemo i da tražimo milost”.

Nakon što ga je novinar upitao, što točno zamjera Crkvi, Milanović je odgovorio:

“Nije riječ o Crkvi, nego o određenim biskupima koji su militantni i koji provociraju i isključivo ih zanima imovina. I tu isto imam svoj stav. Kaptolu ćemo vratiti isključivo tamo gdje se dokaže da je to potrebno. Za mene je to sve hrvatska imovina. Borit ću se do zadnjeg trenutka da to tako i ostane”.

Nakon toga je premijer Milanović ponudio zanimljivu pravnu teoriju prema kojoj Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske, koji među ostalim definira i model povrata nacionalizirane imovine Katoličkoj Crkvi, nije tu da se provodi, nego – tumači.

“Ugovori se mogu tumačiti ovako ili onako. Svaki konkretan predmet je predmet je za sebe. Moj zadatak je kao premijera da zaštitim imovinu hrvatskih građana i radnika, onoga što je u vlasništvu Hrvatske, pa čak i što je bilo i prije 1990. To je za mene važnije od imovine Katoličke Crkve. Vidim da se sve svodi na to – na pohlepu. Glasnogovornici te pohlepe jesu malobrojni, ali glasni ljudi”, rekao je Milanović, nazivajući dakle one crkvene dužnosnike koji se zalažu za povrat imovine oduzete Crkvi – pohlepnicima, a i dajući legitimitet nacionalizaciji koju je proveo komunistički režim.

Naravno, u svom napadu na biskupe premijer Milanović se pozvao i na autoritet pape Franje, što je već postalo “općim mjestom” kritičara Katoličke Crkve u Hrvatskoj.

“Kada oni budu barem na 50 posto retorikom i akcijom kao sadašnji Sveti Otac, uzet ću ih ozbiljno”, rekao je premijer Milanović.

U istom razgovoru premijer je napao i branitelje koji prosvjeduju u Zagrebu, opisujući njihove zahtjeve kao “manipulaciju” u koju su, kaže, umiješani oporba i, ponovno – biskupi.

“Za prosvjede nisam ja odgovoran, nego HDZ. To je HDZ-ovo maslo. To je sve pozornica. Dakle, oni zajedno s dijelom biskupa brane naš glupi narod koji je izabrao nenarodnu vlast od te iste nenarodne vlasti. I to je sve dio predstave. To je sinopsis i scenarij HDZ-a za predsjedničke izbore. I gledamo rasplet”, rekao je Milanović bitajući tako, po tko zna koji put, konflikt sa svima oko sebe radije nego suočavanje s vlastitim pogreškama.

G. An. | Bitno.net