Podsjetio je na dva datuma koja omeđuju Izvanrednu svetu godinu: 8. prosinca ove godine – kad će, na svetkovinu Bezgrešnoga začeća, Jubilej započeti – te 20. studenoga 2016. godine, kad će, na svetkovinu Krista kralja, Sveta godina biti svečano zaključena.

Jubilej milosrđa ne želi biti Veliki jubilej 2000. godine, ali Papina je želja da se ova Sveta godina proslavi i u Rimu i na području mjesnih Crkvi. Prvi put u povijesti jubilejâ – istaknuo je mons. Fisichella – bit će to prilika da pojedine biskupije otvore svoja vlastita Sveta vrata – Vrata milosrđa – bilo u katedrali, u crkvi posebnoga značaja ili pak u svetištu od osobite važnosti za hodočasnike. Od samoga sazivanja Jubileja – primijetio je nadbiskup – Sveta godina milosrđa odstupa od uobičajenog obrasca. Jubileji se, naime, obilježavaju svakih 50 ili 25 godina. Dva su izvanredna jubileja proglašena na godišnjice Kristova otkupiteljskog čina – 1933. i 1983. godine – dok je ovaj jubilej posvećen jednoj temi – milosrđu.

Druga originalna značajka ove Izvanredne svete godine Papini su „misionari milosrđa“, svećenike kojima će udijeliti ovlasti za odrješenje i od onih grijeha koji su inače pridržani Svetoj Stolici i kojima će povjeriti poslanje na Čistu srijedu u Bazilici sv. Petra sljedeće godine. „Misionari imaju biti strpljivi svećenici, koji razumiju ljudsku krhkost te su u propovijedanju i sakramentu ispovijedi spremni izraziti ljubavlju ispunjenu blagost Dobroga pastira“ – rekao je predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije.

„Summa theologiae“ na temu milosrđa – tako je nadbiskup Fisichella nazvao logo Jubileja koji je predstavljen na tiskovnoj konferenciji. Logo prikazuje Isusa kako na ramenima nosi izgubljenu dušu, a sa strane je natpis – koji je ujedno geslo Jubileja – Misericordes sicut Pater; Milosrdni poput Oca. Taj prikaz, čiji je autor isusovac Marko Ivan Rupnik (o njemu više možete pročitati OVDJE), iskazuje, prema riječima mons. Fisichelle, „duboki način na koji Dobri pastir dodiruje tijelo čovječanstva s ljubavlju koja može promijeniti život“.

Na logu, Krist, koji je uzeo ljudsku narav, ima oči uperene u čovjeka; „Krist vidi Adamovim očima, a Adam Kristovim“, tako da „svaka osoba otkriva u Kristu, novom Adamu, svoju vlastitu čovječnost i budućnost“. Tri elipse koje okružuju dva lika, postupno svjetlije kako se kreće prema van, naznačuju da Krist iznosi čovječanstvo iz tame grijeha i smrti – objasnio je nadbiskup.

Govoreći događajima kojima će se obilježiti Izvanredna sveta godina, Mons. Fisichella je rekao da će prvi događaj, od 19. do 21. siječnja, biti posvećen svima koji su uključeni u organizaciju za hodočasnike. Time se ističe hodočasnički vid Jubileja, koji treba nadići turistički značaj – naglasio je nadbiskup. Slavlje za sve pokrete, udruge i redovničke institute koji su nadahnuti karizmom milosrđa održat će se 3. travnja, a 4. rujna okupit će se karitativni dragovoljci iz čitavoga svijeta. Oni koji se osobito nadahnjuju Marijom, Majkom milosrđa, imat će posebno slavlje 9. listopada, a 24. travnja više će događaja biti organizirano za mlade, u dobi od 13 do 16 godina, dok će oni nešto stariji imati svoje slavlje u Krakovu, na Svjetski dan mladih, od 26. do 31. srpnja.

Đakoni će svoju službu milosrđa obilježiti 29. svibnja, a 3. lipnja, na 160. godišnjicu svetkovine Presvetog Srca Isusova, organizirat će se jubilarno slavlje za svećenike. Katehisti će imati svoj dan 25. rujna, a bolesni i osobe s teškoćama te oni koji se za njih skrbe imat će veliko okupljanje 12. lipnja. Jubilej za osobe koje su u zatvoru proslavit će se 6. studenog. Kako je napomenuo nadbiskup Fisichella, ispituje se mogućnost da se mnogim zatvorenicima omogući njihova proslava Svete godine u Bazilici sv. Petra, s papom Franjom.

Osim toga, pokrenut će se znatne inicijative kako bi se „pružila ruka životnim periferijama“ te svjedočila skrb Crkve za siromahe, patnike i marginalizirane. Te će geste – kako je rekao nadbiskup – imati simbolično značenje, ali će i biskupi i svećenici biti zamoljeni da izvrše slične geste u zajedništvu s papom Franjom. Na koncu, svi će hodočasnici koji dođu u Rim imati poseban pristup Svetim vratima, kako bi se prolazak kroz njih doživio na vjernički način. Daljnje informacije o Jubileju mogu se pronaći na službenoj stranici: www.iubilaeummisericordiae.va, kojoj je moguće pristupiti i na adresi www.im.va – rekao je na koncu nadbiskup Salvatore Fisichella.

RV | Bitno.net