Hrvatski biskupi, vjerni Učiteljstvu Crkve, ne mogu prihvatiti Istanbulsku konvenciju i njezinu interpretaciju, istaknuo je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić 10. travnja na početku 56. zasjedanja HBK na zagrebačkom Ksaveru.

Predsjednik HBK istaknuo je kako je u ovogodišnjoj korizmenoj poruci papa Franjo upozorio kako su vjernici često u „velikoj nevolji jer ih lažni proroci žele zavesti na krivi put”. A takve zavodnike slikovito je opisao da su nalik „šaptačima zmija” koji se služe emocijama da porobe ljude i vode ih kamo im se prohtje. Uz te „šaptače” Papa govori i o lažnim prorocima koje naziva „šarlatanima” jer „nude brza i jednostavna rješenja, a u svojoj obmani „igraju na kartu ljudske ispraznosti i taštine”, pa prodaju rog za svijeću. Poput „oca laži” (Iv 8, 44), koji oduvijek prikazuje zlo kao dobro i lažno kao istinito, da bi zbunio čovjekovo srce. Zbog toga Papa poziva kršćane neka budu budni i oprezni, kadri razabirati i preispitati sve kako ne bi podlegli obmanama takvih lažnih proroka, podsjetio je predsjednik HBK.

„Ništa, dakle, nova pod kapom nebeskom. Sve novotarije, zastranjenja i hereze već su postojale. Samo se sada na njih stavi novi natpis. Jučer je to bio npr. pozitivizam, liberalizam, individualizam, kapitalizam, marksizam, a danas genderizam. O ovom zadnjem antropološkom zastranjenu govorili su i pisali i sveti Ivan Pavao II., Benedikt XVI. i papa Franjo. Zašto? Jer, taj svjetonazor nameće novo tumačenje čovjeka koje nije spojivo ni s općeljudskim, a pogotovu ne s kršćanskim poimanjem čovjeka. Njezini predstavnici tvrde da su prirodne i urođene razlike muško-žensko društveni konstrukt. ‘Ženskost i muškost međusobno su komplementarni, ne samo s fizičke i psihičke točke gledišta, nego i s ontološke. Jedino zahvaljujući dualitetu ‘muškog’ i ‘ženskog’ potpuno se ostvaruje ljudskost’, piše sveti Ivan Pavao II. (Pismo ženama svijeta, 1995., br. 7). Njegov nasljednik papa u miru Benedikt XVI. napisao je da ‘gender ideologija vrši atentat na oblike obitelji koju čine otac, majka i djeca’. Jer, ‘ako nema te dvojnosti po kojoj je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko, onda nema ni obitelji’ (2012.)”, istaknuo je predsjednik HBK nadbiskup Puljić.

IKA | Bitno.net