Arhiva Državne sigurnosti Bugarske, koja je sada dostupna javnosti, potvrdila je da je sadašnji pravoslavni metropolit Simeon desetljećima bio komunistički tajni agent i da je djelovao pod tajnim imenima “Hristov” i “Toris”, prenijela je Vjerska informativna agencija (VIA).

Sofija

Od 15 sadašnjih metropolita Bugarske pravoslavne crkve bar njih 11 radilo je za tajnu službu. Član Komunističke partije bio je samo metropolit Simeon, iako nije sačuvana njegova članska knjižica – potvrđuje arhiva Državne sigurnosti Bugarske, a prenosi VIA.

Osim toga, saznaje se da je metropolit koristio dva pseudonima, “Hristov” i “Toris”, i radio je za Prvo (glavno) odjeljenje tajne službe, a u izvještajima, koje je često završavao s prijateljskim pozdravom, u više navrata navodi da je ponosan što je član KP-a.

Ponosan sam što sam član avangarde i socijalističke nam domovine  – slavne Komunističke partije, za koju radim i za koju živim –  stoji u njegovom dopisu Državnoj sigurnosti od 8. rujna 1984.

Metropolit je, kako navodi VIA, davao podatke i o planovima puta za bijeg iz Bugarske, preko Turske i Grčke, na Zapad, o kojima je saznavao od sugovornika. Bivša Jugoslavija se povremeno spominje u raznim kontekstima.

VIA dalje navodi i da ga se bugarska emigracija u Europi i Americi veoma bojala, naslućujući da je agent. Neki emigranti su, pretpostavlja se, platili glavom zbog informacija koje je metropolit poslao Sofiji.

Agencija dodaje da se iz ovog, ali i drugih slučajeva, u Sofiji zaključuje da nije istinita pretpostavka da su arhijereji bili prisiljeni raditi za tajnu službu, već je najčešće ta djelatnost bila dobrovoljna.

Simeon Kostadinov rođen je 1926. u Varni. Studirao je teologiju u Sofiji i Moskvi. Zaređen je 1958., za episkopa je izabran 1973. i djelovao je u New Yorku. Od 1980. je metropolit za srednju Europu, prvo u Budimpešti, potom u Berlinu. Pokušaj da bude umirovljen prije nekoliko godina propao je zbog njegovog intenzivnog protivljenja.

Bitno.net