Bitno.net već je pisao o Jean-Marcu Veyronu la Croixu, načelniku francuske općine Chasselas, koji je homoseksualac, ali ujedno i jedan od medijski najeksponiranijih protivnika zakonske inicijative vlade predsjednika Francoisa Hollandea za legalizaciju istospolnih brakova i mogućnosti usvajanja djece u njima.

Veyron la Croix je, zajedno s još nekoliko istomišljenika homoseksualaca, pokrenuo internetsku stranicu www.homovox.com i na njoj je pojasnio svoje razloge zbog kojih se suprotstavlja konceptu “braka za sve”. Francuski je načelnik tijekom rasprave o zakonskom prijedlogu u izlaganju pred skupštinom departmana Saone-et-Loire, francuske administrativne jedinice kojemu pripada i njegova općina, održao govor u kojem je ponovio argumente protiv istospolnih brakova. Veyron la Croix je tada rekao kako ne osjeća da krovna organizacija homoseksualnih udruga u Francuskoj Inter-LGBT, koja se zalaže za „brak za sve” predstavlja i njega.

“Njezino vodstvo nitko nije izabrao, ona ne može predstavljati sve homoseksualce. Uostalom, smatram kako ne postoji nešto što se zove homoseksualna zajednica, kao što ne postoji niti heteroseksualna zajednica. Mislim da su neke udruge nama homoseksualcima olakšale neke stvari, pomogle nam boriti se protiv AIDS-a. Imaju još puno toga za napraviti, naročito kada se sjetimo da je homoseksualnost zločin u još više od 80 zemalja. Ipak, sve ono dobro što su te udruge napravile ne čini ih predstavnicima svih homoseksualaca”, rekao je Veyron la Croix i pojasnio kako on i njegovi istomišljenici žele izraziti jedan drugačiji stav o istospolnim brakovima.

„Taj stav je prilagodljiv, pokazuje više poštovanja prema homoseksualnim osobama, institucijama koje vode naše društvo i prema – djeci”, poručio je Francuz i nastavio.

„Govore nam o jednakosti. Nisam jednak drugima. Drugačiji sam, niti bolji niti lošiji. Zanimljivo je kako su oni koji toliko godina kritiziraju instituciju braka isti oni koji nam je sada predlažu.

Svi imamo svoja ograničenja. Zato nemam djecu. Moja želja da imam dijete ne daje mi pravo da mu oduzmem majku koja mu je potrebna”, zaključuje gay načelnik.

U svom govoru pred departmanom Veyron la Croix je kritizirao prijedlog zakona o „braku za sve” kao ekstremnom izrazu „društva individualnosti”.

„Riječ je o društvu gdje svatko hoće da mu vlada, čak i znanost, ispunjavaju njihove prohtjeve, pa i na štetu drugih i cijeloga društva.”

Načelnik je progovorio i o djeci odrasloj u istospolnim zajednicama.

„Tvrde kako djeca odrasla u takvim zajednicama imaju potpuno jednaku budućnost kao i druga, iako nema niti jednog ozbiljnog istraživanja koje bi potvrdilo tu tezu. Djeci iz istospolnih brakova zadaju se pitanja i onda se na temelju njihovih odgovora zaključuje kako je sve u redu. Zar će dijete pred mikrofonom govoriti protiv osobe koja je odgaja, koja je voli i koju ono voli? Zar joj može prigovoriti jer je morala odrastati bez biološkog oca ili majke kada je još daleko od godina kada će moći imati pravi pogled na svoje djetinjstvo? Ja sam posljedice svog djetinjstva razumio tek u tridesetim godinama svojeg života, kao i ostali ljudi. Država mora predlagati i promovirati u odgoju djeteta prije svega ono što se pokazalo kao najbolje – različitost koja postoji u vezi muškarca i žene.”

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]

Francuz koji već 20 godina živi s partnerom progovorio je i o argumentu zagovornika „braka za sve” koji tvrde da su istospolne veze „harmoničnije”.

„Uvjeravam vas da istospolni parovi imaju jednake probleme kao i heteroseksualni, ali s tom razlikom da se o njima manje govori jer su delikatniji. Primijetio sam to oko sebe – u istospolnim vezama često je teže ostvariti puninu odnosa, a time i dugotrajnost njegova trajanja. Često je trpljenje u takvim odnosima prikriveno. Je li to razlog da se mijenja smisao braka? Čini mi se da ne.”

Načelnik Chasselasa naglasio je kako je ova tema vrlo osjetljiva i kako treba pažljivo birati argumente u njoj, jer ona dotiče „intimnost svakoga od nas, naš emotivni život s njegovim ranama”.

„Ne osuđujmo nikoga i svakoga poštujmo. Ali, nemojmo prihvatiti državu čijim će jedinim ciljem biti ispuniti želje neke društvene grupe, bez obzira koliko iskrene bile, koje štete onim najslabijima i cijelom društvu”, izložio je svoju argumentaciju protiv istospolnih brakova deklarirani homoseksualac Jean-Marc Veyron la Croix.

G.A. | Bitno.net