Ured Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj u povodu Svjetskog misijskog dana u subotu 20. listopada ispred zagrebačke prvostolnice postavio je “Misijsku kuću”. U “kući” se mogla razgledati izložba predmeta vezanih uz područja djelovanja hrvatskih misionara, informirati se o potpori misijama, kao i najaviti određene publikacije s ciljem potpore misijama. Ispred “kuće” zajednice mladih animirale su posjetitelje pjesmom.

O značenju “Misijske kuće” za Informativnu katoličku agenciju govorio je ravnatelj PMD vlč. Antun Toni Štefan. Istaknuo je kako se tradicionalno o Misijskoj nedjelji organiziraju programi ta je prostor ispred katedrale ranijih godina bio i mjesto “misijskog sajma”. Time želimo privući pozornost na važni moment u našoj Crkvi, i kršćanskoj duhovnosti, a to su misije. Ove godine smo to nazvali “Misijska kuća”, kuća kao simbol zajedničkog življenja, u kojoj svatko ima svoje mjesto. I crkvu se naziva kućom, a misionari imaju svoje mjesto u Crkvi, oni su propovjednici Radosne vijesti Isusa koji spašava ljude duhom i tijelom, rekao je vlč. Štefan

Misijska nedjelja koja se slavi u listopadu želi nam posvijestiti upravo to da imamo ljude koji Isusa propovijedaju daleko u misijskom krajevima, i da ih ne smijemo zaboraviti. Na prvom mjestu je naša molitva, sklopljene ruke. Bez molitve, misionar ne može ništa. Novac nije najvažnije što mu treba. Uvijek će naći nešto malo za pojesti, ali da ima hrabrost da tamo ostane, da može naučiti jezik, da se može približiti tim ljudima, da ga oni prihvate – to nema veze s novcem već s njegovom dušom, s otvorenošću, hrabrošću, a zato se treba moliti za njega. Potom, kad misionar bude prihvaćen, treba mu pomoći da on bude kao “korito rijeke” preko koje će i naša dobrota dolaziti. To znači naše žrtve, ono što sakupljamo kao milostinju da misionari mogu pomoći u konkretnim situacijama npr. izgraditi bolnicu, školu. Stoga nam ta “Misijska kuća” želi reći da mi ovdje imamo odgovornost za njih, oni pak imaju odgovornost za ono gdje su postavljeni, a to su misijski krajevi. Siromašni ljudi koji možda nikad neće dati kunu jer ju nemaju, ne zaboravljaju svaki dan jednu “Zdravo Mariju”, a upravo tako se živi za misije. Onima pak koji će dati, vlč. Štefan poručuje da ta kuna neće biti izgubljena već će biti blagoslovljena. Nećete vjerovati, naših par kuna ovdje, ondje doista može spasiti život, istaknuo je vlč. Štefan, te zaključio “Mi smo u Godini vjere, zašto onda ne vjerovati ‘dajte i dat će vam se, kucajte i otvorit će vam se’. Tako to Isus kaže, a ja dodajem ‘pomozite, neće vam nikad biti zaboravljeno od Gospodina, bit će vam stostruko blagoslovljeno’. Kad siromahe pomognemo onda mi postajemo bogati”. (ika/bitno.net)