Poljski novinar i publicist Grzegorz Górny, koji je tijekom vikenda boravio u Zagrebu kako bi promovirao svoju knjigu o sv. Faustini “Uzdam se”, napisao je tekst o Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj i naslovio ga “Vidio sam proljeće Crkve u Hrvatskoj”.

“Proveo sam nekoliko dana u Hrvatskoj i priznajem kako sam vidio prizore koje ne bih nikada vidio u zapadnim zemljama”, započinje poljski novinar svoj tekst koji je objavio na najpopularnijem poljskom konzervativnom portalu WPolityce i nastavlja:

“Vidio sam crkve pune mladih ljudi, rijeku vjernika koji idu na pričest i ispovijed. Bio sam na klanjanju pred Presvetim sakramentom koja je ispunila baziliku u središtu grada. Razgovarao sam s mladim Hrvatima koji su se vratili iz emigracije u Švicarskoj jer su se, unatoč materijalnom blagostanju, osjećali kao da žive u duhovnoj pustoši. Morali su se vratiti u domovinu da bi se osjetili radosnima.”

Górny potom prepričava naš razgovor u kojemu sam mu opisao buđenje i jačanje molitvenih zajednice poput Božje pobjede ili Srca Isusova, ali govorio i o porastu zvanja među mnogim katoličkim redovima od kojih su neki, poput pavlina, donedavno bili na rubu nestanka u Hrvatskoj.

Poljak u tekstu opisuje svoj susret s Alanom Hržicom, voditeljem Molitvene zajednice Srce Isusovo koja je organizirala promociju knjige “Uzdam se”. Górny je nakon promocije nazočio i svetoj misi i klanjanju u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj koje ta zajednica animira te u tekstu prenio svoje dojmove. Nakon toga je razgovarao s Hržicom koji mu je ispričao svoju priču o nekadašnjoj sportskoj, a potom glazbenoj karijeri koje je u jednom trenutku odlučio napustiti.

“Rekao mi je kako unatoč uspjesima nije bio zadovoljan. Osjećao se prazan iznutra. Nije vidio smisao u maštanjima koja su se ispunjavala pred njegovim očima. Odlučio je napustiti glazbu i posvetiti se samo jednome: traženju smisla života. Tada je, kako mi je ispričao, iskusio susret sa živim Bogom. Zahvaljujući tome pronašao je odgovor na sva pitanja koja su ga mučila”, napisao je Poljak.

U tekstu se potom opisuje povijest Molitvene zajednice Srce Isusovo, počevši od prvih susreta ispred Kamenitih vrata, tog, kako ga Górny naziva, jednog od “glavnih mjesta marijanske pobožnosti u Zagrebu”, te širenja kroz sve veći broj mladih koji je dolazio tamo.

“Naravno, Hrvatska je i pod pritiskom laicizacije”, nastavlja poljski autor i prepričava situaciju koja je nastala nakon objavljivanja pro-life pjesme “Želim živjeti” u čijem je snimanju sudjelovao i Alan Hržica.

“Rekao mi je kako je bio iznenađen napadima protiv njega i to od nekih ljudi od kojih to nije očekivao. S druge strane, javilo mu se puno mladih žena koje su mu rekle kako su nakon slušanja pjesme odlučile roditi i danas su sretne majke. Takve situacije dale su mu snagu za daljnju borbu, duhovnu borbu”, piše u tekstu objavljenom na WPolityci.

Grzegorz Górny ovako zaključuje svoj tekst:

“Katoličanstvo u Hrvatskoj ima bogato nasljeđe na koje se može osloniti. Hrvati su marijanski narod s jakim svetištima u Mariji Bistrici i Vepricu, euharistijskim svetištem u Ludbregu, tradicijom kršćanske hrabrosti sv. Nikole Tavelića, duhovnosti Leopolda Mandića, misaonosti Josipa Juraja Strossmayera i odlučnosti bl. Alojzija Stepinca. To je bogato duhovno i intelektualno nasljeđe koje ima one koji ga nastavljaju.”

Podsjetimo, Grzegorz Górny jedan je od najpoznatijih katoličkih autora i publicista u toj državi. Svojedobno je bio urednik časopisa Fronda koji je definirao cijeli jedan naraštaj poljske katoličke inteligencije u prvim godinama nakon uspostave demokracije.

Górny je boravio u Zagrebu radi promocije nedavno objavljenog prijevoda na hrvatski njegove monografije o sv. Faustini Kowalskoj “Uzdam se”. Također, gostovao je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu kao sudionik tribine “Što se to doista događa u Poljskoj?”.

Goran Andrijanić | Bitno.net